Kippenleven logo

Eieren Uitbroeden In Broedmachine (Stappenplan)​

Het uitbroeden van broeden van eieren duurt 21 dagen en kent verschillende stappen. Van het uitzoeken van broedeieren tot uit het verwelkomen van het kuikentje. Maar er zijn nog talloze andere stappen, de ene stap wat ingewikkelder dan de andere. In dit stappenplan beschrijf ik alle stappen, voor het uitbroeden van eieren in een broedmachine. Waar nodig worden deze stappen ondersteund met een video en een uitgebreid artikel. Wij hopen dat het broeden van eieren en het op de wereld zetten van kuikens een stuk makkelijker en overzichtelijker wordt.

Broedmachine HHD mini 24

Stap 1a: Welke broedmachine heb ik nodig

Om eieren te kunnen uitbroeden in een broedmachine nodig. Maar welke kan ik hiervoor het beste kopen, want er talloze verschillende broedmachines te koop. Is het handig om de eierenen zelf draaien of kan ik de eieren makkelijk zelf draaien. Om de beste broedmachine uit te zoeken heb ik een lijst gemaakt.

Beste periode om kuikens uit te broeden

Stap 1b: Wat is de beste periode om eieren uit te broeden?

Je kunt het hele jaar door eieren uitbroeden, maar niet elk moment is even handig. Het grootste nadeel, van het beginnen met broeden in de winter is. Dat de kuikens veel langer binnen moeten blijven. Wat bij veel mensen zorgt voor grotere uitdagingen. Daarom raden we je aan om in het voorjaar en/of in de begin van de zomer te starten. Zodat de kuikenjes eerder het buitenhok in kunnen.

Broedmachine, HHD mini 32

Stap 2: Ervaring met de broedmachine

Er zijn talloze verschillende broedmachines. Wanneer je een broedmachine hebt gekocht, waarbij je de luchtvochtigheid handmatig moet regelen. Is het wel verstanding om al eens 24 of 48 uur ervaring te hebben. Het is niet lastig, maar zo krijg je een klein beetje gevoel over het constant houden van de luchtvochtigheid. Daarnaast kun je tijdens het testen tegen problemen aanlopen. Deze problemen kun je makkelijker oplossen wanneer de broedeieren er nog niet in zitten.

eieren in een mand

Stap 3: Het uitzoeken van de broedeieren

Wanneer de broedmachine binnen is en je de broedmachine hebt leren begrijpen, is het tijd om broedeieren te kopen. Geschikte broedeieren koop je bij de lokale fokkerij, marktplaats of andere marketplaces. De meeste geschikte broedeieren zijn niet te groot of te klein en hebben geen afwijkende vorm. Als de broedeieren eenmaal thuis hebt, moeten de broedeieren eerst nog tot rust komen. De broedeieren bewaar je met de punt naar beneden en bij een temperatuur van 10  á 15 graden.  Meer informatie over het tot rust komen van broedeieren vind je door op de knop hieronder te klikken.

Broedeieren in een rek

Stap 4: Broedeieren in de broedmachine plaatsen

De broedeieren kunnen in de broedmachine worden gelegd nadat ze 24 uur rust hebben gehad na transport. Wanneer de broedmachine een constante temperatuur van 37,5 graden en een luchtvochtigheid tussen de 40 en 55% heeft, mogen de broedeieren erin. De broedeieren moeten met de punt naar beneden in het rek worden geplaatst.

broedeieren, broedmachine, 32

Stap 5a: In de broedmachine (dag 1 t/m 18)

Wanneer de broedeieren in de broedmachine zitten is het wachten begonnen. Het constant houden van de luchtvochtigheid en temperatuur is nu van belang. De luchtvochtigheid en temperatuur moet hetzelfde blijven als bij het plaatsen. Dus een temperatuur van 37,5 graden en luchtvochtigheid tussen de 40% en 55%. Dit klimaat moet voor de komende 18 dagen zo blijven.

broedei, embryo, kuiken, 5, dagen

Stap 5b: Broedeieren schouwen

Tijdens de eerste 18 dagen van het broedproces. Kun je op verschillende momenten, de broedeieren schouwen. Bij schouwen kijk of er een embryo in het broedei zit. Dit doe je door een zaklamp of een speciale schouwlamp aan het onderkant van het broedei te houden. 

Vanaf dag 5 kun je zien of je broedeieren bevrucht zijn. Dit zie je doordat het broedei dan verspreid geel is. Een voorbeeld van de ontwikkeling van het broedei ziet u op de afbeelding hiernaast/ hierboven. Het schouwen op dag 5 kan lastig zijn voor beginners.

De tweede keer schouwen op dag 11. Op dag 11 controleer je de groei van het embryo. Je ziet dan een veel grote donker vlek en aderen.

De laatste en derde keer schouwen kan op dag 17. De embryo is dan al een stuk groter. Daarnaast zal het grootste deel van het broedei een donkere vlek zijn.

kuikens, drinken

Stap 5c: Voorbereiden op de komst van de kuikens

Misschien heb je er al over nagedacht. Maar als de eieren rondt dag 21 uitkomen. Moet je de kuikens een goed en veilig plekje kunnen geven. Een kuiken heeft de eerste 10 weken warmte nodig, dit kun je geven door een warmteplaat of lamp. Daarnaast heb je speciale kuikenvoer nodig en moet je het kuikentjes zelf leren drinken. Een volledig lijstje met alle benodigheden staat in de voorbereiding stap van mijn kuiken opgroei stappenplan.
broedmachine, dag 19, eieren

Stap 6: Dag 19 - 21

Na een paar weken geduld, is er eindelijk een zichtbare stap in de broedmachine. Vanaf dag 19 kunnen de eieren uit het rek en mogen ze niet meer gedraaid worden. Daarnaast mag de luchtvochtigheid naar 65% en de temperatuur mag op 37,5 blijven.
broedeieren, kuiken, broedmachine

Stap 7a: Dag 21, de eieren komen uit

Het piepen begint één voor één en u zult zien dat alle eieren in een mum van tijd in kuikens veranderen. Hoewel dit piepende geluid u zal nieuwsgierig. Maar tegelijkertijd ook nerveus, is het belangrijk om te weten dat je de kuikentjes nooit mag helpen om uit het ei te komen. Daarnaast moet het kuikentje ook opgedroogd zijn voordat hij de broedmachine verlaat.  Voor alle informatie verwijs ik naar het hele artikel.
kip, nest, eieren

Stap 7b: Dag 25, de eieren zijn nog steeds niet uitgekomen

Het komt niet heel vaak voor. Maar het kan voorkomen dat de eieren niet uitkomen. De kans dat de eieren na dag 25 nog uitkomen is nihil.  Een te lage temperatuur kan het broedprocces vertragen. Omdat een broedei alleen groeit bij warmte. Maar het kan ook andere reden hebben. Hiervoor verwijs ik u naar het hele artikel.
Facebook
Twitter
LinkedIn