Kippenleven logo

Broedeieren in de broedmachine plaatsen

Het is eindelijk tijd om de broedeieren in de broedmachine te plaatsen. Wanneer je de broedeieren in de broedmachine wil plaatsen krijg je verschillende vragen. Vragen zoals; “moet de broedmachine al aan” of “hoe moet ik, de broedeieren erin leggen”. Daarom gaan we u, stap voor stap meenemen in plaatsen van de broedeieren in de broedmachine. Daarnaast hebben we een video gemaakt om de meeste van deze stappen visueel te maken.

Eieren in de broedmachine leggen

In het kort de eieren kunnen in de broedmachine worden gelegd. Nadat ze 24 uur rust hebben gehad van transport en de broedmachine een constante temperatuur van 37 graden heeft bereikt met een luchtvochtigheid tussen de 40% en 55%. Dan kunnen de broedeieren met de punt naar beneden in het rek worden geplaatst.

Eieren in de Broedmachine plaatsen - Video

Wanneer je de eieren in de broedmachine plaats moet je op verschillende dingen letten. Al deze punten zijn benoemt in de video en het stappenplan hieronder.

Eieren in de Broedmachine plaatsen - Stappenplan

Stap 1 - Voorbereiding van het plaatsen van de broedeieren

Er zijn drie punten waar je op moeten letten voordat je de eieren de broedmachine kunt doen. Dat zijn de volgende punten:

Broedei, embryo, luchtkamer

Meer dan 24 uur rust

Wanneer je de broedeieren hebt laten bezorgen of hebt opgehaald. Moeten de broedeieren eerst nog 24 uur met de punt naar beneden tot rust komen. Dit moet omdat de luchtkamer (air cell op de afbeelding) eerst weer een beetje tot rust moet komen. Als je dit niet doet heeft dit invloed op de vruchtbaarheid van het broedei. Het ei op de afbeelding ligt met de punt naar rechts, eieren in rust moeten dus op de kop worden bewaard.

Schone broedeieren

Daarnaast is het belangrijk dat de broedeieren eerst nog schoon maakt. Vieze broedeieren zorgen voor bacteriegroei en de embryo zal naar 10 dagen komen te overlijden. Een goede hygiëne is daarom van belang. Het is niet aan te raden om de broedeieren met koud water te gaan schoonmaken. Het makkelijkste is om het viezigheid er met de nagel af te peuteren. Als je het toch met water wilt poetsen, dan moet het water rond de 44 en 49 graden zijn. Daarnaast is het van belang dat je de broedeieren niet langer laat weken dan 4 minuten. Dit kan de vruchtbaarheid bij invloeden. Droog de broedeieren na het wassen gelijk af. Het is aan te raden om elke broedei met een ander doek af te drogen.

Broedmachines die niet automatisch draaien

Heeft u een broedmachine waarbij de broedeieren niet automatisch worden gedraaid. Dan is het sterk aan te raden om nu op elk broedei een kruis te zetten. Dit kruis zet je op de zijkant van het ei. Wanneer je dan de broedeieren moet draaien. Heb je referentie, om te zien welke kant je het ei op moet opdraaien.

 

 

Stap 2 – De Broedmachine instellen

Voordat de schone en uitgeruste broedeieren de broedmachine in kunnen. Moet de broedmachine de juist tempratuur en luchtvochtigheid hebben bereikt. De juiste temperatuur is 37,5 graden deze temperatuur kan voor de eerste 18 dagen zo blijven. De juiste luchtvochtigheid is tijdens en plaatsen tussen de 40% en 55% deze luchtvochtigheid moet ook voor de eerste 18 dagen zo blijven. Als het klimaat constant is in de broedmachine mogen de broedeieren erin.

luchtvochtigheid, temperatuur, broedmachine

Stap 3 – Het plaatsen van de broedeieren

Wanneer de broedeieren schoon en uitgerust zijn en de broedmachine het juiste klimaat heeft, mogen de broedeieren er eindelijk in. Tijdens het openen van de broedmachine zal de luchtvochtigheid en temperatuur snel afnemen. Zorg er daarom voor, dat je de broedeieren al naast de broedmachine hebt liggen. Zodat de broedmachine zo kort mogelijk opblijft.

Broedeieren in een rek

Broedmachines met een rek

Bij een broedmachines, waarbij de eieren in een rek komen. Is het van belang dat je de eieren met de punt naar beneden plaats. Dit is in dezelfde positie dat u de broedeieren ook 24 uur hebt laten rusten.

broedmachine 16 eieren

Broedmachines zonder een rek

Bij broedmachines, waarbij de eieren komen te liggen. Is het het met de punt naar beneden plaatsen natuurlijk niet mogelijk. Bij deze broedmachines kunt u deze stap overslaan.

Stap 4 – De eieren zitten in de broedmachine

Wanneer de eieren in de broedmachien zitten hoeft u de komende 18 dagen alleen maar het klimaat  stabiel te houden. Bereid u, in de tussen tijd alvast voor op de komst van de kuikens. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn