Kippenleven logo

Kuikens verzorgen – stappenplan

Tijdens het verzorgen van kuikens krijg je verschillende vragen. Vooral in het begin zit je te twijfelen over wat je precies nodig hebt. Om de meeste vragen bij uw weg te nemen. Hebben we een stappenplan gemaakt over het opgroeien van kuikens. Dit stappenplan helpt u bij de voorbereiding tot het volwassen brengen van de kuikens.
drinkemmer, voerbak

De voorbereiding - Kuikens opkomst

Als de eieren in de broedmachine zitten, is het verstandig om alvast de nodige voorbereidingen te nemen. Zodat je de net uitgekomen kuikens een veilige en goed plekje kunt bieden. Hiervoor heeft u verschillende dingen nodig. Zoals; voer, warmteplaat, drinkemmer en nog een aantal dingen. Klik voor alle dingen op de knop hieronder. 
Een ei die op het punt staat om uit te komen
kuikens in broedmachine

Dag 0 - De kuikens kom uit het ei

Haal de kuikentjes veilig uit de broedmachine en breng ze over naar het opfokkooi. Waar ze de komende weken zullen verblijven. U kunt ze na 24 uur of wanneer de kuikens helemaal droog of donzig zijn, gemakkelijk overbrengen naar de opfokkooi.
Het is prima als je hebt gemerkt dat kleine kuikentjes niet blij of enthousiast zijn in hun nieuwe verblijf. Dit komt doordat ze weken onder in perfecte omstandigheden hebben geleefd. Ze zijn misschien bang voor de vreemdere nieuwe plek. Het kan even duren voordat ze zich aan de nieuwe omgeving hebben aangepast. Het komt over een dag of twee wel goed.

Op de knop beneden vindt u meer informatie over wat u (niet) moet doen, tijdens het uitkomen van een ei. Als meer informatie wil weten over broeden, klik dan op de tweede knop en lees een volledige stappenplan over broeden. 

Spreidpoot bij kuiken
Spreidpoot bij kuikens

Dag 1 - Spreidpoten

Één van de meest voorkomende ziektes bij kuikens zijn Spreidpoten. Spreidpoten zijn relatief makkelijk te behandelen, zolang je er maar optijd bij bent

Je kunt de spreidpoten zelf behandelen, door een “Prothese” te maken voor het kuikentje, kan het kuikentje weer op eigen kracht lopen en na een paar dagen zelfs zonder de “Prothese”.

Klik op de onderstaande knop, om alles te lezen over spreidpoten. Na het artikel weet je alles over spreidpoten en kun je zelf een “Prothese” maken of bestellen.

Week 1
1 week oud kuikentje

Week 1 - De veren op de vleugels beginnen te groeien

Nadat ze uit de schaal zijn gekomen, groeien de kuikens snel van de eerste dag tot enkele weken. Ze kunnen in slechts 4 weken zeven keer hun broed gewicht bereiken. In deze kritieke groeifasen moeten kuikens een eiwitrijke voedselbron krijgen. Omdat hun spijsverteringssysteem nog niet goed ontwikkeld is, dus wees voorzichtig met hun voeding. Want een lichte onwetendheid kan hun maag van streek maken. Geef ze daarom de speciale kuikenopgroei korrel of meel. 

Leer de kuikens drinken

Kleine kuikens moeten worden getraind in het drinken. In de natuur leren ze van hun moeder, hoe ze moeten drinken. Maar als er geen moeder is, kun je kuikentjes ook trainen door hun snavel in het water te dopen. Omdat kuikens goede leerlingen zijn, zullen ze gemakkelijk zelf drinken. Daarnaast leren ze ook van andere kuikens die hetzelfde doen.

Vanaf een paar dagen mag je van handdoek als bodembeddekker overgaan naar bijvoorbeeld zaagsel. Zorg er wel voor dat je het hok en vooral op de plaatsen onder de warmtelamp hygienisch houdt. 

kuiken, week 2, oud
2 weken oud kuikentje
Week 4, kuiken
4 weken oud kuikentje

Week 2 t/m 4 - De veren van de vleugels beginnen te groeien -

Wanneer je een warmteplaat gebruikt zul je vanaf week 2, deze zo nu en dan even opnieuw moeten afstellen. Daarnaast is het vanaf week 2, leuk om meelwormen uit je handen te laten pikken. Je zult merken dat ze langzamerhand steed sneller de meelwormen uit je hand pikken en wanneer je je hand in het hok steekt dat ze dan meteen naar je toekomen. Dit maakt kuikens verzorgen ook extra leuk. Geef ze in deze periode nog steeds de opgroeikorrel. Dit is nog steeds de beste voeding voor de kuikens.

kuiken 5 weken oud
5 week oud kuikentje

Week 5 t/m 7 - Het meeste donzen is van de kuikentjes af

Je zult zien dat de kuikens overal veren ontwikkelen. Ze gaan meer eten en er wordt meer steeds groter en zwaarder. Geef ze dezelfde opgroeikorrel, die je ze voert sinds het uitkomen voert. Plaats de drink en voederbak op voldoende hoogte zodat de kuikentjes staan kunnen eten. Bovendien kunnen in dit stadium jonge hen en haan worden onderscheiden.

Kuikens hebben vanaf week 5 ook een groter hok nodig. Het kleine opfokkooi begint namelijk te klein te worden. De kuikens hebben de eerste 6 weken nog warmtebron nodig. Maar vanaf week 7 niet meer en kan de warmteplaat of warmtelamp het hok uit. (Voel dit aan, wanneer het buiten koud is. Kan het langer nodig zijn)

Kuikens kunnen naar buiten wanneer ze 6 weken oud zijn. Dit kan alleen onder een paar voorwaarden zo moet het buiten niet kouder zijn dan 20 graden. Daarnaast moet het buiten hok ook een tocht vrij plekje hebben en hoeft de warmteplaat niet perse mee te verhuizen.

kuiken, week 7, oud
5 week oud kuikentje

Week 8 t/m 12 - Overal veren

De kuikens hebben nu echt overal veren. Ze worden met de dag groter en het verschil tussen een de hennetjes en de hanen wordt nu ook steeds duidelijker. Het kuikens verzorgen is bijna kippen verzorgen geworden.

Het is tijd om wat kippenkorrel met starter mix (opgroeikorrel) toe te voegen als de kuikens 8 weken oud zijn. Het wordt meestal aanbevolen om 50% van de kippenkorrel en 50% starter-mix toe te voegen, zodat kuikens geleidelijk de smaak van nieuw voer zullen ontwikkelen. Daarnaast kunnen de jonge kippen vanaf week 8 ook al voorzichtig kennis maken met wat keukenresten. De jonge kippen beginnen ook steeds meer te eten, zorg ervoor dat de voerbak niet te lang leeg blijft.

Facebook
Twitter
LinkedIn