Spreidpoten bij kuikens

Spreidpoten bij kuikens

Spreidpoten bij kuikens kunnen voorkomen als het kuikentje erg zwak is. Het kuikentje kan dan niet zelfstandig bij het eten en drinken komen omdat het niet op zijn poten kan staan.

Een kuiken heeft spreidpoten wanneer het kuiken niet meer op zijn poten kan staan. Spreidpoten kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te hoge of lage broed temperatuur. Door een “Prothese” te maken voor het kuikentje, kan het kuikentje weer op eigen kracht lopen. In de volgende stappen leggen we uit hoe dat moet en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Symptomen en klachten van spreidpotjes bij kuikens

Wanneer kuikens niet op hun pootjes kunnen staan, heeft het kuikentje waarschijnlijk spreidpoten. De spreidpoten zijn te herkennen aan de volgende punten;

  • Kuikentje kan niet staan
  • Kuiken ligt op de buik
  • De poten zijn gespreid

Oorzaken van spreidpoten bij kuikens

Wanneer je kuiken spreidpoten heeft, ben je toch benieuwd. Wat heb ik fout gedaan en wat moet ik de volgende keer anders doen om het te voorkomen. Want spreidpoten kunnen vverschillende oorzaken hebben.

Uit het ei gehaald

Zwakke kuikens kunnen niet zelf uit het ei komen. Ondanks het zeer wordt afgeraden om de kuikens te helpen uit het ei te komen. Wordt het in sommige gevallen toch wel succesvol gedaan, alleen omdat de kuikens zo zwak zijn. Kunnen ze spreidpoten krijgen.

Wanneer je het kuikentje toch hebt geholpen, is het zeker aan te raden. Om de pootjes van de geholpen kuikens in de gaten te houden. Want hoe sneller je het ontdekt, hoe meer je er nog aan kan doen.

Ei komt uit

Broed temperatuur

De temperatuur of luchtvochtigheid was tijdens het broeden te hoog of te laag in de broedmachine.

Ongeschikt vloeroppervlak:

Een kuikentje kan de eerste paar dagen spreidpoten ontwikkelen. Wanneer het kuikentje op een te gladde vloer opgroeid. Verhoogt de kans op spreidpoten, omdat de kuikens op een gladde vloer moeilijker de poten recht onder zijn lichaam kunnnen krijgen. Daardoor groeit het pootje alsware scheef onder het lichaam. Daarom wordt er aangeraden om de kuikens de eerste paar dagen te laten op een paar oude handdoek of dekbed te zetten als vloeroppervlak. Dit geeft de kuikens meer grip.

Genetische afwijking

Een kuiken kan spreidpoten hebben door een genetische afwijking. Hier kun je niks aan doen.Hoe voorkom je spreidpoten bij kuikens

Je kunt spreidpoten bij kuikens voorkomen, door het probleem eigenlijk bij de oorzaak aan te pakken. Daarom gaan we de oorzaken nogmaals bij langs en gaan we kijken wat we anders moeten doen.

Haal kuikens niet uit het ei

Kuikens die je uit het ei haalt zijn te zwak en kunnen daarom een spreidpoten hebben. Ondanks het wordt afgeraden om kuikens uit het ei te bevrijden. Wordt het soms wel gedaan. Weet wat je doet als je een kuiken uit het ei haalt en hou er rekening mee dat dit kuikentje spreidpoten kan krijgen.

Broed temperatuur en luchtvochtigheid

Zorg ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid niet te hoog of te laag wordt in de broedmachine. Mocht dit wel gebeuren, doe dit niet met zin. Broed dan gewoon door, weet dat in de meeste gevallen niks aan de hand. Wij raden je aan om ons broed stappenplan te gebruiken, voor alle tips tijdens het uitbroeden van kuikens.

Gebruik een vloeroppervlakte met veel grip

Laat de kuikens de eerste paar dagen op een oud dekbed of handdoek opgroeien. Hier op heeft een kuiken veel meer grip dan bijvoorbeeld zaagsel. Hierdoor is de kans op spreidpoten veel kleiner.

Genetische afwijking

Een kuiken kan spreidpoten hebben door een genetische afwijking. Hier aan kun je niet heel veel doen.

Kan ik het kuikentje helpen met spreidpootje

Ja, je kan je kuiken met een spreidpoten helpen. Namelijk door een soort prothese te maken of te kopen. Door deze “Prothese” kan het kuikentje na een week weer lopen. Er zijn 3 verschillende opties voor een prothese mogelijk.

Optie 1: Maak je eigen “prothese” met elastiekjes

In de video van pluimveemarktplaats maakt Kees een “prothese” voor kuikens met spreidpoten. Dit doet hij met behulp van een oude pen en een post elastiekje. Door deze prothese kunnen de kuikens weer lopen en binnen een week, zelfs zonder de prothese. Je ziet na een dag al dat het kuikentje makkelijk door het hok beweegt.

Benodigdheden

Alles wat je nodig hebt om de “prothese” te maken vindt je in de lijstje hieronder.

Stap 1 - Spreidpoten kuikens met elastiekjes
Stap 1 – Spreidpoten kuikens met elastiekjes

Stap 1: Snij het post elastiekje

Snij het elastiekje van ongeveer 5 cm, snij vervolgens 2 gatjes erin. Door deze gaatjes moet het kuikentje de pootjes hebben. Meet daarom van te voren even uit waar je de gaatjes precies zet.

Stap 2 - Kuiken met post elastiekje om poten
Stap 2 – Kuiken met post elastiekje om poten

Stap 2: Doe elastiekje om het pootje

Doe het elastiekje om het buisje. Schuif vervolgens het pootje van het kuikentje voorzichtig in het buisje en schuif daarna het elastiekje omhoog. Doe dit vervolgens ook bij het andere pootje.

Stap 3: Het kuikentje kan weer staan

Wanneer je het elastiekje goed om de pootjes zitten. Kan het kuikentje weer staan, hou dit elastiekje er vervolgens even een paar dagen om. Zodat het pootje aan groeit en het kuikentje weer zonder de “prothese” kan lopen.

Optie 2: Maak je eigen “prothese” met tyraps

Weet dat het ook mogelijk om de een “prothese” te maken met 3 tyraps. Dit doe je door door om beide pootjes een tyrap te doen en vervolgens de 2 tyraps aan elkaar te maken met het derde tyrap. Tyraps zijn alleen een stukje zwaarder dan post elastiekje, wat het lopen een stukje moeilijker maakt. Daarnaast is het afknippen van de tyraps ook niet zonder risico.

Stap 1: Doe de eerste 2 tyraps om de poten
Stap 1: Doe de eerste 2 tyraps om de poten

Stap 1: Doe de eerste 2 tyraps om de poten

Doe de eerste twee tyraps om de poten. Let er wel op dat je ze niet te strak doet. Zodat je ze nog af kan knippen (ook wanneer het pootje begint te groeien). Daarnaast moet je ruimte houden voor het derde tyrap die er nog doorheen moet.

Stap 2: Knip uit uitsteeksels los

Knip de uitsteeksels van de eerste twee tyraps alvast los. Dit maakt het makkelijk om de andere tyrap er door heen te halen.

Stap 3 - tyraps om poten kuiken voor spreidpoten
Stap 3 – tyraps om poten kuiken voor spreidpoten

Stap 3: Verbindt de twee tyraps

Verbindt nu de twee tyraps met elkaar en knip ook hiervan het uitsteeksels los. Het kuiken kan nu weer staan, let er alleen wel op dat het kuiken de tyraps niet te zwaar vindt en zich er niet aan kan snijden.

Optie 3: Spreidpoot beugels kopen

Deze prothese kun je zelf maken, maar zijn ook te koop op bol.com. Voor iedereen die voor het gemak kiest is dit zeker een goede optie om hem op bol.com te bestellen.

Onze keuze
Spreidpoot beugels (kuiken)

Beugels voor spreidpoten bij kuikens

  • Makkelijk in gebruik
  • Herbruikbaar

Een herbruikbare beugel voor het verhelpen van spreidpoten.

Wat gebeurt er als ik niks aan spreidpoten doe?

Wanneer je geen prothese maakt of koopt voor je kuiken. Zal hij hoogstwaarschijnlijk komen te overlijden. De poot groeit namelijk scheef aan en het kuikentje kan nooit zelfstandig bij het eten of drinken komen. Daarnaast groeit het kuiken hier nooit overheen, dus hij kan zijn leven niet lopen en op later leeftijd is het lastiger om de poot in natuurlijke positie te zetten.

Spreidpoot bij kuiken
Spreidpoot bij kuiken


Conclusie

Spreidpoten zijn prima te verhelpen, zolang je er maar optijd bij bent. Anders zal het kuikentje aan de gevolgen van spreidpoten overlijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *