Kippenleven logo

Wanneer kunnen kuikens naar buiten?

De kuikens worden steeds groter en beginnen al vormen van volwassen kippen te krijgen. Maar wanneer kunnen de kuikens net zo als de volwassen kippen naar buiten. Want ze beginnen al wat te stinken en het huidige hok in de woonkamer of garage begint al wat te klein te worden.

Kuikens kunnen naar buiten wanneer ze 6 weken oud zijn. Dit kan alleen onder een paar voorwaarden zo moet het buiten niet kouder zijn dan 20 graden. Daarnaast moet het buiten hok ook een tocht vrij plekje hebben en hoeft de warmteplaat niet perse mee te verhuizen.

Wanneer kan een kuiken naar buiten?

Kuikens kunnen naar buiten als ze ongeveer 6 weken oud zijn. Doe de kuikens niet naar buiten als het buiten nog heel koud is. Een tempratuur boven de 20 graden is wel aan te raden rondt deze leeftijd. Ook moet het hok een droog plekje hebben, zonnig zijn en niet teveel tochtig. De kuikens hebben namelijk rondt deze leeftijd nog niet alle veren en kunnen daarom lastiger zichzelf warm houden. Het verschilt ook per ras, rassen zoals dikke brahma of zijdehoen kunnen beter tegen een beetje kou, als bijvoorbeeld rassen met minder veren.

Roofdieren

In de nacht zijn veel roofdieren op pad. Zorg er daarom voor dat het hok goed dicht is en dat de roofdieren er niet makkelijk bij kunnen komen. Het zou namelijk zonde zijn dat de kuikens worden gepakt door bijvoorbeeld; ratten, vossen of steenmarters.

Moet de warmtelamp of warmteplaat het nachthok in?

Kuikens hebben in een normaal geval tot en met week 6 een warmteplaat nodig. Wanneer je de kuikens binnen hebt laten opgroeien. Kunnen ze soms al na week 4 of week 5 zonder warmteplaat. Het is wel aan te raden om hem wel tot en met week 6 te laten staan. Zodat de kuikens er wel onder kunnen gaan zitten als ze willlen.

Mocht je twijfelen of de kuikens nog een warmtelamp of warmteplaat nodig hebben. Kun je de warmtelamp of warmteplaat altijd even een paar dagen ophangen in het nachthok. Kijk dan of ze er nog onder gaan zitten of als ze er naast liggen. Wanneer ze er nog ondergaan liggen is het nog wel verstandig om warmtelamp of warmteplaat nog even te laten staan.

Mocht je de warmteplaat of warmtelamp niet in je nachthok kunnen hangen. Kun je er ook voor kiezen de kuikens s’nachts nog even naar binnen te halen. Dit kun je doen door ze bijvoorbeeld in een klein hok in de garage zetten en de volgende ochtend dee kuikens naar buiten te doen.

Kuikens in de winter

Vaak wordt het voor hobbyisten afgeraden om in de winter te starten met broeden. Dit omdat de kuikens naar  6 weken niet naar buiten kunnen vanwege de kou. Binnen gaan de kuikens stinken en daarom ben je vaak genoodzaakt om ze een warm plekje buiten aan te bieden. Dit kan soms best lastig zijn voor beginners met een klein onderkomen. Daarom is het handiger voor beginners om in de maanden; Maart, April, Mei of Juni te starten met broeden. Zodat de kuikens naar buiten kunnen wanneer ze 6 weken oud zijn. In de grafiek hier onder vindt u mijn advies op schaal 1 op 10, om te starten met broeden in die maand. De wintermaanden krijgen een 3, omdat het niet onmogelijk is om te broeden. Maar het veel meer uitdagingen met zich meebrengt.

Beste periode om kuikens te broeden
Beste periode om kuikens te broeden (Schaal 1 op 10)

Conclusie

Wanneer je in de goeie maanden bent begonnen met broeden. Kunnen de kuikens rondt de 6e week naar buiten en hebben ze geen warmteplaat of warmtelamp meer nodig. Wel moet je er op letten dat de roofdieren er niet makkelijk bij kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn