Gelukkig, gezond en probleemloos kuikens uitbroeden? Maar weet u niet wat u de kuikens te eten mag geven? Maak u zich geen zorgen! In deze complete gids vind u alles over het voeren van kleine kuikentjes. Het enige wat u hoeft te geven is; voeding, zorg en comfort en u zult merken hoe geweldig het is om jonge kuikentjes bloeien.
Kuikens zijn erg gevoelig en hebben veel aandacht nodig. Hun transformatie van kleine kuiken naar volledig gevederde kip, begint direct na de dag dat de kuikens uit de eierschalen kwamen. Deze kleine kuikentjes moeten worden voorzien van een uitgebalanceerd dieet. Omdat goede voeding het kuikentje voldoende kracht gaat geven om de lang fase door te maken en hun volwassenheid te bereiken.
wat drinken kuikentjes
Schoon en fris water is de allereerste eis van kuikens na de geboorte. Voor een goede ontwikkeling moet u zorgen voor gemakkelijk toegankelijk en overvloedig water. Water is twee keer zo groot belangrijk als het voer dat ze eten. Houd ze in de gaten en zorg ervoor dat elke vogel water heeft gedronken. Omdat er in hun lichaam verschillende processen gaande zijn die water nodig hebben, voor een goede werking.
De kleine kuikentjes moeten worden getraind in de kunst van het drinken. In de natuur leren ze van hun moeder, hoe ze moeten drinken. Maar als er geen moeder is, kun je kuikentjes ook trainen door hun snavel in het water te dopen. Omdat kuikens goede leerlingen zijn, zullen ze gemakkelijk drinkgewoonten ontwikkelen. Daarnaast leren ze ook van andere kuikens die hetzelfde doen.
wat geef je kuikens te eten
De eerste paar weken geef je kuikens opgroeikorrel te eten. Kuikens hebben namelijk in de eerste paar weken een eiwitrijke voedselbron nodig. Omdat hun spijsverteringssysteem niet goed ontwikkeld is. Een opgroeikorrel (opfokvoer) is een eitwitrijke voedselbron voor kuikens. Dit eten ze de eerste 8 weken daarna kunnen kuikens; aardbeien, tomaten of andere keukenresten resten eten. n
Opgroeikorrel
Zodra de dorstige kuikentjes hebben gedronken, zullen ze je om voedingsstoffen vragen. Voor een goede groei moet u ze kennis laten maken met een uitgebalanceerde bron van mineralen, koolhydraten en vetten. Wil je zonder veel moeite een uitgebalanceerd voer, ga dan voor een opgroeikorrel. Er is een verscheidenheid aan commerciële merken die een perfecte mix van alle benodigdheden bevatten. Je moet tot achttien weken na het uitkomen zorgen voor uitgebalanceerde voeding.
Zelf kuikenvoer maken
Een opgroeikorrel is een goede keuze omdat deze alle essentiële voedingsstoffen bevat of we kunnen het een uitgebalanceerd dieet noemen. Maar als u niet een commerciële opgroeikorrel wilt gebruiken, kunt u eenvoudig voer voor uw kuikens maken door slechts twee ingrediënten te gebruiken. Een fantastisch alternatief dat je kunt gebruiken, zijn gepureerde hardgekookte eieren gemengd met havermout. Je kunt ook gehakte suikermaïs gebruiken in plaats van havermout. Het huisgemaakte, lekkere en gezonde voorgerecht is in een mum van tijd klaar.
Wormen
Eiwit is de bouwsteen van het lichaam en een basisbehoefte voor het ontwikkelen van organen. De “altijd hongerige” en groeiende kuikens hebben een eiwitrijke voedselbron nodig om hun gezonde groei en ontwikkeling van hun organen, weefsels en spieren in stand te houden.nEen worm kan de honger stillen door voldoende eiwitten te verstrekken aan eetlustige kuikens. Deze natuurlijke eiwitbron is overvloedig beschikbaar tijdens de zomer- en lente seizoenen. Je mag jonge kuikens in een open veld laten ronddwalen en overal naar wormen laten zoeken.
sla/ Alfalfa
Nog een eiwitrijke bron. Sla ophangen in de hoek van het kuikenhok is ook een geweldige idee. Dit geeft een nieuwsgierige activiteit die zowel voor pikoefening zorgt als voor urenlang speelplezier voor kleine kuikens.
Schelpengrit
Girt helpt bij de spijsvertering, maar het wordt niet aanbevolen voor jonge kuikens die normaal gesproken opgroei korrels eten. Als ze echter voldoende zijn gekweekt om keukenresten of andere supplementen te eten, zal een beetje gruis de spijsvertering verbeteren. Als uw kuikens buiten ronddwalen, zullen ze op natuurlijke wijze gruis oppikken, maar als dat niet zo is, voeg dan wat toe aan hun maaltijd.
Voeding van kuikens voor dag 1 t/m week 12
Om een goed overzicht te krijgen wanneer een kuiken wat kan/mag eten. Hebben we alle stappen hieronder alle stappen beschreven.
Kuikenvoer voor de eerste week
Pas uitgekomen kuikens zijn te zwak, dat ze zelfs het gewicht van hun kop niet kunnen dragen. Het is niet nodig om de kuikentjes direct na de geboorte te voeren, omdat ze eigeel hebben opgenomen voordat ze uit de schaal breken. Hebben ze genoeg energie voor de komende 48 uur. Maar daarna zullen de kleine kuikentjes altijd honger hebben.
Nadat ze uit de schaal zijn gekomen, groeien de kuikens snel van de eerste dag tot enkele weken. Ze kunnen in slechts 4 weken zeven keer hun broed gewicht bereiken. In hun kritieke groeifasen moeten kuikens een eiwitrijke voedselbron krijgen. Omdat hun spijsverteringssysteem niet goed ontwikkeld is, dus wees voorzichtig met hun dieet, want een lichte onwetendheid kan hun maag van streek maken. Gebruik een biologische, medicinale en ca. 20% eiwit bevattende voederstarter.
Houd er rekening mee dat pas uitgekomen kippen niet het voer van volwassenen mogen krijgen, omdat dergelijke voedingsmiddelen rijk zijn aan calcium dat hun kleine organen kan beschadigen. Ze hebben slechts 1% calcium nodig voor botontwikkeling. Probiotica en vitamines bevorderen ook een gezonde groei en bieden immuniteit tegen verschillende ziekten.
Kuikenvoer voor week 2 t/m 4
Gelukkig groeiende kuikens zingen tjilpende liedjes, luisteren naar hen om hun geluk te verzekeren en laten ze vrij buiten ronddwalen. Je zult merken dat deze gezonde volwassenen erg sociaal zijn en elke dag een aantal unieke karakters onthullen. Als u merkt dat een vogel een hogere of snelle piep heeft, kan dit een indicatie zijn van stress of een probleem. Probeer het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Geef ze het juiste licht en de juiste temperatuur en blijf ze voeden met de starter mix (commercieel of zelfgemaakt). Je kunt nu de voer- en waterbak op enige afstand plaatsen zodat groeiende kuikens kunnen lopen om daar te komen. Het houdt ze de hele dag energiek en actief. Het is niet meer nodig om ze vanaf de tweede week te trainen, omdat ze nu meesters zijn in het pikken. Geef in deze groeifasen geen aanvullende voeding of traktatie.
Kuikenvoer voor week 5 t/m 7
In dit stadium zul je merken dat kuikens veren ontwikkelen en dat het voeding zal toenemen naargelang hun behoefte. Ze gaan meer eten en er wordt meer massa in hun lichaam geproduceerd. Ga door met dezelfde mix, die je ze voert sinds het uitkomen. Als je een commerciële starter mix gebruikt, voeg dan geen grit toe. Plaats de drink en voederbak op voldoende hoogte zodat de kuikentjes staan kunnen eten. Bovendien kunnen in dit stadium jonge hen en haan worden onderscheiden. Gezonde kuikens eten genoeg en spelen in de groep, terwijl een zieke niet goed eet. Pas goed op voor de zieke.
Kuikenvoer voor week 8 t/m 12
Het is tijd om wat kippenkorrel met starter mix (opgroeikorrel) toe te voegen als de kuikens 8 weken oud zijn. Het wordt meestal aanbevolen om 50% van de kippenkorrel en 50% starter-mix toe te voegen, zodat kuikens geleidelijk de smaak van nieuw voer zullen wennen. Zorg ervoor dat ze naast het voer voldoende water geven.
Nu kunt u alfalfa, aardbeien, tomaten of keukenresten aan hun voeding toevoegen. Geef ze lekkernijen en voeg nu ook wat grit toe aan hun voer. Geef ze bovendien voldoende voedsel en voldoende water om gezond te stelen.
Houd er rekening mee dat de voerbakken niet zo lang leeg mogen blijven. Geef ze voldoende voedsel en water. Houd het water en voer altijd op een afstand en hoogte die gemakkelijk toegankelijk is voor kuikens. Gewoonlijk wordt het stater mengsel dat op de eerste dag tot het uitkomen wordt verstrekt, tot 18 weken voortgezet. Wanneer kippen hun volwassenheidsstadium bereiken, zullen hun voedingsbehoeften dienovereenkomstig veranderen. Het geleidelijk introduceren van kippenkorrel in kuikenvoer na 8 tot 10 weken is echter altijd een goede keuze. In jonge stadia hebben ze meer eiwitten nodig en geven ze de voorkeur aan een licht verteerbaar voeding. In volwassen stadia krijgen ze volle granen. Wees echter voorzichtig om overtollig starter mengsel te bewaren voor de volgende keer dat je gaat broeden, omdat het gemakkelijk vergaat of schadelijke ziekteverwekkers krijgt die de gezondheid van nieuwe kuikentjes kunnen verslechteren.
Neem ook eens een kijke op onze hompagina voor meer informatie over het leven van kippen
Eén reactie
Beste redactie,
Fijne en i formatieve blog om te lezen! Ik heb als beginnende kippenhouder toch nog een vraag. Vanaf week 8 kun je dus ook opgroeikorrels (opgroeimix?) geven, een mengsel waar wat meer graantjes en stukjes mais inzitten. Het advies is dan ook ‘grit’ te geven of aan te bieden. Is dat hetzelfde als maagkiezel? En welke grootte is dan nodig?
Met vriendelijke groet,
Heleen Groenenboom