Kippenleven logo

Broedeieren in de broedmachine dag 1 t/m 18

Wanneer de schone en uitgeruste broedeieren in de broedmachine zitten. Moet het klimaat voor de eerstkomende 18 dagen zo blijven. In dit artikel staat het juiste klimaat voor de eerste 18 dagen van het broedproces beschreven. Het kan natuurlijk voorkomen dat de temperatuur of luchtvochtigheid in de broedmachine te hoog of te laag is geweest. De gevolgen van hiervan staat hierbij benoemd.

De belangrijkste punten tijdens dag 1 t/m 18

    •  Temperatuur in de broedmachine
    •  Luchtvochtigheid in de broedmachine
    •  Eieren minimaal 3-5 keer per dag draaien

De temperatuur in de broedmachine

De perfecte temperatuur voor het uitbroeden van broedeieren in een broedmachine is 37,5 graden. Bij de meeste broedmachines kan de temperatuur op 37,5 graden worden ingesteld. Hierdoor hoef je in de tempratuur alleen nog maar te controleren.

Te hoge temperatuur in de broedmachine

Het is belangrijk dat een broedei niet warmer wordt dan 40 graden anders zal de embryo komen te overleden. Mocht het voorkomen dat het in de broedmachine toch even boven de 40 graden is geweest. Hoeft dit niet meteen te beteken dat het broedei ook deze temperatuur is geweest. Het duurt namelijk wel even voordat het broedei opwarmt.

Te lage temperatuur in de broedmachine

Bij een lagere temperatuur dan 25 graden in de broedmachine zal de embryo niet beginnen met groeien. Dat de temperatuur in de broedmachine te laag is geweest geeft niet meteen schade aan het broedei. De hen zelf gaat tenslotte zelf ook wel eens van het nest.

Luchtvochtigheid in de broedmachine

luchtvochtigheid, temperatuur, broedmachine
De luchtvochtigheid en temperatuur van een broedmachine

Bij de meeste broedmachines moet je zelf de luchtvochtigheid tussen de 40% en 55 % houden, 55 % is gelijk ook de ideale luchtvochtigheid. Om dit goed te kunnen is handig om van te voren te oefenen. Het constant houden van de luchtvochtigheid vraagt oefening. Het is daarom ook zeer aan te raden om eerst al een paar dagen ervaring te hebben. Voordat je de broedeieren in de broedmachine plaats. Het constant houden van de luchtvochtigheid heeft niet alleen te maken met het aantal keer water bijvullen. De weersomstandigheden buiten kunnen ook zorgen zorgen dat je minder vaak/ veel water moet bijvullen. Dit maakt broeden in de winter en zomer een stuk lastiger.

Te lage luchtvochtigheid in de broedmachine

Een lage luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat een kuiken kleiner wordt dan normaal. Kleiner kuikens zijn weer zwakker en een te zwak kuikentje heeft moeite om het ei te komen. Mochten ze wel uit het ei zullen ze sterven.

Wanneer je wakker wordt en naar de broedmachine loopt, zie je hoogstwaarschijnlijk een luchtvochtigheid van 30% staan. Dit is onvoorkombaar en dus normaal. Het belangrijkste is dat de luchtvochtigheid gemiddeld tussen de 40 en 50% blijft.

Te hoge luchtvochtigheid in de broedmachine

Een te hoge lucht kan ervoor zorgen dat een embryo te groot wordt. Zo groot dat het bekneld raakt in het ei en ademhalingsproblemen krijgt. Dit kan er weer voor zorgen dat hij niet meer kan bewegen en daardoor moeilijk het het ei komt.

Broedeieren draaien

De broedeieren moeten minimaal 3-5 keer per dag worden gedraaid. Bij sommige broedmachines gebeurt dit automatisch. Bij andere broedmachines moet je het eieren zelf draaien. Als dit het geval is, is handig om een kruis of stip aan 1 kant van het ei te zetten. Zo weet je precies op welke kant je het ei moet draaien. Het draaien van een broedei is belangrijk omdat het embryo anders aan de zijkant van het ei gaat groeien en niet in het midden.

Conclusie

Tot en met dag 18 is het zaak om de temperatuur rondt de 37,5 graden te houden en de luchtvochtigheid tussen de 40 en de 55% te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de eieren minimaal 3-5 keer per dag gedraaid worden. Volg de stappen na dag 18 is ons complete broed stappenplan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn