Kippenleven logo

Dag 19: eieren los in broedmachine & luchtvochtigheid

Het broeden van kippeneieren duurt 21 dagen maar vanaf dag 19 veranderen er een aantal dingen in de broedmachine. De eieren hoeven bijvoorbeeld niet meer te worden gedraaid. Daardoor kunnen de eieren uit het rek en op de bodem van de broedmachine worden gelegd. Daarnaast moet de luchtvochtigheid op dag 19 ook worden aangepast.

Klimaat voor de laaste 3 dagen

Vanaf dag 19 in moet het klimaat worden aangepast in de broedmachine. De temperatuur en luchtvochtigheid staat hieronder een apart kopje hieronder beschreven.

Luchtvochtigheid in de broedmachine

De eerste 18 dagen is de luchtvochtigheid tussen de 50 en 55%. Maar vanaf dag 19 moet de luchtvochtigheid in de broedmachine omhoog. De nieuwe luchtvochtigheid is tussen de 60% en 65%. Dit maakt eierschaal zachter zodat de kuikentjes op dag 21 makkelijker het ei komen

Temperatuur in broedmachine

De luchtvochtigheid moet na 18 dagen worden aangepast. Veel mensen verwachten dat de de temperatuur dan ook moeten worden aangepast. Dit is niet het geval. De temperatuur moet over de gehele 21 dagen rond de 37,5 graden blijven.

Eieren de laatste 3 dagen niet meer draaien

De eerste 18 dagen van het broedproces moesten de eieren minimaal 3 – 5 keer per dag worden gedraaid. Het tweede verschil dat er is vanaf dag 19, is dat de eieren niet meer hoeven worden gedraaid. Dit komt omdat de kuikens zich moeten oriënteren voor het uitkomen. Hierdoor kunnen de eieren op de bodem van de broedmachine gelegd. Het voordeel hiervan is dat de kuikentjes makkelijker kunnen bewegen nadat ze zijn uitgekomen.

Eieren uit het rek halen

Hieronder staat een geschreven stappenplan over hoe je de eieren los in de broedmachine legt. Bekijk in de video hierboven welke stappen je moet doorlopen op dag 19.


Broedeieren in een rekDe eieren hoeven niet meer worden gedraaid. Daarom kunnen de eieren uit het rek worden gehaald en op de bodem van de broedmachine worden gelegd. Als de kuikentjes dan uitkomen hebben ze meer bewegingsruimte.


doos, eierenEieren uit de broedmachine in het doosjennJe legt de eieren het makkelijkste op de bodem van de broedmachine. Door een doosje te pakken en naast de broedmachine te zetten. Vervolgens open je de broedmachine en leg je de eieren in het doosje. Het voordeel van het doosje is dat de eieren niet van tafel rollen.


broedmachine, dag 19, eierenEieren vanuit het doosje op de bodum van de broedmachinennWanneer alle eieren in het doosje zitten, pak je rek uit de broedmachine. Om vervolgens alle eieren vanuit het doosje op de bodem van de broedmachine te leggen. Na mijn idee gaat dit het snelste en veiligste, daarnaast daalt de luchtvochtigheid en temperatuur hiermee het niet gek veel.


Broedmachine niet openen

Bij het openen van de broedmachine gaat de luchtvochtigheid rap naar beneden. Daarom wordt sterk afgeraden om de broedmachine de laatste 3 dagen te openen. Een goede luchtvochtigheid helpt de kuikentjes uit het ei te komen.

Kijk voor vervolgstappen en meer informatie op ons stappenplan over broeden pagina. Waar wij alle stappen duidelijk en goed proberen uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn