Kippenleven logo

Help? Mijn broedeieren komen niet uit

Na 21 dagen wachten is het eindelijk, maar de broedeieren komen maar niet uit. Wat nu? In het kort, broedeieren kunnen uitkomen tussen dag 21 en dag 23. Bij dag 25 is de kans nihil dat de eieren nog uitkomen. Wordt niet zenuwachtig dat uw eieren een paar dagen later uitkomen. Het komt wel vaker voor dat de eieren pas op dag 23 uitkomen. 

Er zijn talloze reden waarom de broedeieren nog niet zijn uitkomen. De meeste voorkomen staan hieronder beschreven. Mocht je twijfelen dat je eieren nog uitkomen kun je de eieren altijd nog schouwen. Dit betekend dat je een lamp onder het ei houdt en kijkt of er een embryo in zit. Zo kun je vaststellen of de embryo groeit of bevrucht is. In de link hieronder kunt u een goede schouwlamp bestellen.

Kip van het nest

Als een kip van het nest is geweest koelen de eieren weer af. In een koud groeit een embryo niet. Bij koud weer is het ei dus sneller afgekoeld en kan het broedproces langer duren. Alle kleine momentjes dat het kip van het nest is geweest verlengt het broedproces.

broedeieren en kuiken in broedmachine
In de broedmachine

Eieren juist in de broedmachine gelegd

Het lijkt één van de makkelijkste stappen van het broeden. Maar toch moet je bij het plaatsen van de eieren een paar dingen weten. Eieren moeten bijvoorbeeld met de punt naar beneden in de broedmachine worden geplaatst. Daarnaast is het verstandig om het viezigheid van het ei, er met de nagel af te peuteren. Dit kan bacteriegroei in de broedmachine voorkomen, wat als gevolg kan hebben dat embryo’s kan komen overlijden.

nhttps://youtu.be/qbYtGZeD8wAn

Klimaat in de broedmachine

De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen.

Luchtvochtigheid

Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd. Als de luchtvochtigheid vanaf dag 18 niet naar de 65 % is opgevoerd kunnen de kuikentjes minder makkelijk uit het ei komen.

Te lage temperatuur

Bij een te lage temperatuur in de broedmachine groeit embryo niet. Controleer dan of de temperatuur rond de 37 graden is.

Te hoge temperatuur

Een temperatuur hoger dan 40 graden in de broedmachine kan ervoor zorgen dat het ei te warm wordt. Het gevolg van een te heet ei is dat de embryo komt te overlijden. Als de temperatuur in de broedmachine even te hoog is geweest hoeft dit niet te beteken dat het ei ook die temperatuur heeft gehad.

Onbevruchte broedeieren

nn

n

Het is misschien wel het meeste makkelijk onderdeel van dit lijstje. Maar het kan voorkomen dat de eieren niet bevrucht zijn. Met een schouwlamp kun je zien of er een embryo in het ei zit en uitsluiten dat dit niet de oorzaak is. De embryo is al goed te zien vanaf dag 10 van het broedproces. Dat het ei niet bevrucht is kan meerdere oorzaken hebben. De haan heeft het ei bijvoorbeeld niet goed bevrucht maar het kan ook andere oorzaken hebben. Zoals eieren die te lang bewaard zijn gebleven of verkeerd zijn bewaard.

Te lang bewaard

Het is mogelijk om broedeieren een paar dagen te bewaren. Een hen begint tenslotte zelf ook niet meteen met broeden. Het bewaren van broedeieren kan maximaal 14-20 dagen, maar na 10 dagen worden de eieren al minder vruchtbaar. Je kunt de broedeieren het best bewaren in een koele omgeving. Een koele omgeving is iets anders dan een koude omgeving. Dit maakt een koelkast geen goede plek om de eieren te bewaren. De beste temperatuur is 10 graden. Wanneer de broedeieren verkeerd klimaat zijn bewaard kan het helaas voorkomen dat de eieren niet meer uitkomen. Maar ook langer bewaren dan 10 dagen en het schommelen van temperaturen kan invloed hebben op de vruchtbaarheid van het ei.

Broedeieren verstuurd

Je hebt de broedeieren thuis laten bezorgen. Maar bent vergeten dat bij aankomst de eieren eerst nog 24 uur met de punt naar beneden moeten bijkomen. Dit doen we omdat de luchtkamer eerst weer een beetje tot rust moet komen. Daarnaast kan de verzending langer hebben geduurd dan verwacht. Al deze factoren hebben invloed op de vruchtbaarheid van het ei.

Als de broedeieren na dag 25 nog niet zijn uitgekomen, is het project helaas niet geslaagd. In het dit artikel staat beschreven wat je moet weten als je broedeieren gaat aanschaffen. Deze kennis verkleint de kans dat het de volgende keer niet mislukt.

Wij hebben een compleet stappenplan gemaakt voor het uitbroeden van eieren. Klik hier om het stappenplan te volgens.

Eén reactie

  1. Mijn broedeieren zijn vannacht 2 uur zonder warmte geweest… Maak ik nog kans dat het goed komt..? De ei temperatuur was 15⁰ toen…
    Graag een ervaring antwoord..dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn