Het voorjaar staat nu écht voor de deur, en zoals je weet: in mei, leggen alle vogels een ei. Het is van cruciaal belang dat de pas uitgekomen kuikentjes ook dit voorjaar goed verzorgd worden met de juiste voeding en een aangename omgevingstemperatuur. Deze aangename omgevingstemperatuur kan makkelijk worden verzorgd door een warmteplaat. In dit artikelen gaan we kijken naar de voordelen maar ook de nadelen van een warmteplaat.
Wat is een warmteplaat?
Warmteplaten zijn een compleet natuurlijk verwarmingssysteem voor kuikens. Het is een aanvulling op Moeder Natuur. De natuurlijke verwarming van een moederkip wordt door warmteplaten gesimuleerd en zal voor gezondere kuikens zorgen. Een warmteplaat heeft als groot voordeel dat de kuikens eerder sterk en gezond worden en ook de groei van hun veren wordt gestimuleerd.
Natuurlijk
Een warmteplaat werkt net zoals de natuur: kuikens vinden het heerlijk om onder de moederkip te kruipen voor geborgenheid en warmte en een verwarmingsplaat doet precies hetzelfde. Het is ideaal om te gebruiken voor verschillende soorten pluimvee waaronder eenden, fazanten, kippen en kwartels.
Wat zijn de voordelen van een warmteplaat?
Het mooie van verwarmingsplaten is dat ze zeer zuinig in energiegebruik zijn en dus op de lange duur een kostenbesparende investering vormen. Bij de huidige elektriciteitsprijzen kost een warmteplaat ongeveer € 0,58 per week. Warmteplaten zijn bovendien zeer gemakkelijk en aangenaam in gebruik en de nieuwere versies hebben ook een systeem waardoor je de hoogte kunt verstellen. Voor de veiligheid is tegenwoordig zowel een temperatuur- als een weerstandszekering ingebouwd. De levensduur van een verwarmingsplaat is ongeveer 10 jaar. Dit kan wanneer de warmteplaat goed wordt onderhouden en tijdig gerepareerd wanneer er iets aan scheelt. De platen zijn vaak gemaakt van een makkelijk te reinigen kunststof om het onderhoud aangenamer te maken.
Is een warmtelamp dan niet beter?
Veel mensen gebruiken een warmtelamp in plaats van een warmteplaat om hun vogels de extra warmte te geven die ze tijdens hun eerste levensweken nodig hebben. Een warmtelamp werkt op zich heel goed, maar heeft ook nadelen ten opzichte van een warmteplaat.
Het mooie van de warmteplaat is dat hij slechts 22 watt verbruikt vergeleken met de veel hogere wattage, 100-250 watt. Dat een conventionele warmtelamp verbruikt. Naast de energiebesparing die je hiermee al snel realiseert, vermindert de verwarmingsplaat ook aanzienlijk de kans op brand die kan ontstaan. Bij het gebruik van conventionele warmtelampen (door omvallende tatieven etc.).
Moeder natuur
Bovendien zal je zien dat de kuikens dol zijn op een warmteplaat die moederlijke warmte simuleert door aanraking. Je zult namelijk merken dat sommige kuikens het oppervlak van de plaat aanraken. De kuikens kunnen hun comfortniveau fijn afstellen door het oppervlak aan te raken, te gaan liggen en zich van het midden naar de randen te verplaatsen naarmate ze het warm of koud krijgen. Dat kuikens een warmteplaat zo aangenaam vinden komt dus omdat de verwarmingsplaat is ontworpen om moeder natuur na te bootsen. Als een hen haar kuikens uitbroedt, nestelt ze die onder haar voor warmte en bescherming. De kuikens kunnen onder de moederkip kruipen voor warmte en dan van tijd tot tijd naar buiten komen om water te halen, een hapje te eten of om even de beentjes te strekken.
nVerwarmingsplaat beste optie
Een verwarmingsplaat geeft genoeg warmte om de omgeving en het grondzaagsel aangenaam te maken voor de kuikentjes. Dit is een van de vele voordelen. Andere voordelen van een warmteplaat staan hier nog voor je op een rijtje:
1. Veiligheid – Velen zijn van mening dat verwarmingsplaten een veiligere keuze zijn vanwege de lagere wattage dat ze verbruiken en het feit dat ze stabiel geïnstalleerd kunnen worden. Hittelampen kunnen ook veiliger worden gemaakt, maar worden al snel heet. Het is dus raadzaam om bij het gebruik van een hittelamp altijd een oogje in het zijl te houden.
2. Kosten – Hoewel de warmteplaat vaak initieel duurder is dan een warmtelamp, zijn de langetermijnkosten van een warmtelamp vele malen hoger. De warmteplaat werkt op 64 watt en een warmtelamp op 250. In de loop van een maand zou dat ongeveer 3 euro kosten om met een verwarmingsplaat de kuikentjes te verwarmen en 14 euro om een warmtelamp hetzelfde karwij te laten doen.
Als je een hobbyist bent met meerdere kuikens, heb je al snel meerdere lampen nodig om alle kuikentjes warm te houden waardoor de kosten per maand al snel oplopen. De verwarmingsplaat verdient zichzelf dus snel terug en bespaart op de lange termijn geld dat je kunt investeren in kwalitatief voer bijvoorbeeld.
3. Licht – Veel mensen vinden het prettig dat de verwarmingsplaten geen kunstlicht uitstralen.
4. Uiterlijk/Gebruiksgemak – Voor mensen die hun kuikentjes binnenshuis broeden. Is het soms een heel karwij om warmtelampen op te hangen zonder bijpassende statieven vanwege bijvoorbeeld gebrek aan ruimte. De statieven voor warmtelampen zijn bovendien een extra investeringskost. Daarnaast kunnen omvallen en zijn niet altijd zo makkelijk te verstellen als een moderne warmteplaat.