kip, nest, eieren

Help? Mijn broedeieren komen niet uit

Na 21 dagen wachten is het eindelijk, maar de broedeieren komen maar niet uit. Wat nu? In het kort, broedeieren kunnen uitkomen tussen dag 21 en dag 23. Bij dag 25 is de kans nihil dat de eieren nog uitkomen. Wordt niet zenuwachtig dat uw eieren een paar dagen later uitkomen. Het komt wel vaker voor dat de eieren pas op dag 23 uitkomen. 

Er zijn talloze reden waarom de broedeieren nog niet zijn uitkomen. De meeste voorkomen staan hieronder beschreven. Mocht je twijfelen dat je eieren nog uitkomen kun je de eieren altijd nog schouwen. Dit betekend dat je een lamp onder het ei houdt en kijkt of er een embryo in zit. Zo kun je vaststellen of de embryo groeit of bevrucht is. In de link hieronder kunt u een goede schouwlamp bestellen.

Kip van het nest

Als een kip van het nest is geweest koelen de eieren weer af. In een koud groeit een embryo niet. Bij koud weer is het ei dus sneller afgekoeld en kan het broedproces langer duren. Alle kleine momentjes dat het kip van het nest is geweest verlengt het broedproces.

broedeieren en kuiken in broedmachine
In de broedmachine

Eieren juist in de broedmachine gelegd

Het lijkt één van de makkelijkste stappen van het broeden. Maar toch moet je bij het plaatsen van de eieren een paar dingen weten. Eieren moeten bijvoorbeeld met de punt naar beneden in de broedmachine worden geplaatst. Daarnaast is het verstandig om het viezigheid van het ei, er met de nagel af te peuteren. Dit kan bacteriegroei in de broedmachine voorkomen, wat als gevolg kan hebben dat embryo’s kan komen overlijden.



Klimaat in de broedmachine

De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen.

Luchtvochtigheid

Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd. Als de luchtvochtigheid vanaf dag 18 niet naar de 65 % is opgevoerd kunnen de kuikentjes minder makkelijk uit het ei komen.

Te lage temperatuur

Bij een te lage temperatuur in de broedmachine groeit embryo niet. Controleer dan of de temperatuur rond de 37 graden is.

Te hoge temperatuur

Een temperatuur hoger dan 40 graden in de broedmachine kan ervoor zorgen dat het ei te warm wordt. Het gevolg van een te heet ei is dat de embryo komt te overlijden. Als de temperatuur in de broedmachine even te hoog is geweest hoeft dit niet te beteken dat het ei ook die temperatuur heeft gehad.

Onbevruchte broedeieren

Het is misschien wel het meeste makkelijk onderdeel van dit lijstje. Maar het kan voorkomen dat de eieren niet bevrucht zijn. Met een schouwlamp kun je zien of er een embryo in het ei zit en uitsluiten dat dit niet de oorzaak is. De embryo is al goed te zien vanaf dag 10 van het broedproces. Dat het ei niet bevrucht is kan meerdere oorzaken hebben. De haan heeft het ei bijvoorbeeld niet goed bevrucht maar het kan ook andere oorzaken hebben. Zoals eieren die te lang bewaard zijn gebleven of verkeerd zijn bewaard.

Te lang bewaard

Het is mogelijk om broedeieren een paar dagen te bewaren. Een hen begint tenslotte zelf ook niet meteen met broeden. Het bewaren van broedeieren kan maximaal 14-20 dagen, maar na 10 dagen worden de eieren al minder vruchtbaar. Je kunt de broedeieren het best bewaren in een koele omgeving. Een koele omgeving is iets anders dan een koude omgeving. Dit maakt een koelkast geen goede plek om de eieren te bewaren. De beste temperatuur is 10 graden. Wanneer de broedeieren verkeerd klimaat zijn bewaard kan het helaas voorkomen dat de eieren niet meer uitkomen. Maar ook langer bewaren dan 10 dagen en het schommelen van temperaturen kan invloed hebben op de vruchtbaarheid van het ei.

Broedeieren verstuurd

Je hebt de broedeieren thuis laten bezorgen. Maar bent vergeten dat bij aankomst de eieren eerst nog 24 uur met de punt naar beneden moeten bijkomen. Dit doen we omdat de luchtkamer eerst weer een beetje tot rust moet komen. Daarnaast kan de verzending langer hebben geduurd dan verwacht. Al deze factoren hebben invloed op de vruchtbaarheid van het ei.

Als de broedeieren na dag 25 nog niet zijn uitgekomen, is het project helaas niet geslaagd. In het dit artikel staat beschreven wat je moet weten als je broedeieren gaat aanschaffen. Deze kennis verkleint de kans dat het de volgende keer niet mislukt.

Wij hebben een compleet stappenplan gemaakt voor het uitbroeden van eieren. Klik hier om het stappenplan te volgens.

9 reacties op “Help? Mijn broedeieren komen niet uit”

  1. Hoi,

    Ik heb even een vraag aan u.
    Mijn zoon heeft een nieuwe broedmachine gekocht, hij heeft al 3 keer de machine vol gehad met eieren die bezorgd worden van het vaste land ( wij wonen op Texel), maar helaas sterven er na het uitkomen kuikentjes ( je kan aan deze kuikens zien dat ze last hebben met ademen) en ook komt meestal de helft geen eens uit.
    Wij draaien handmatig 2x per dag s’morgens een keer en s’avonds, ook moeten wij aan de zijkant in een bakje water stoppen tot een streepje.
    Ik vind het zo sneu dat mijn zoon nu al zo vaak maar een paar kuikens heeft hij doet enorm zijn best. Temperatuur staat op 37,5 en t vocht gehalte word bepaald door dat water in dat bakje verder houd hij zich keurig aan hoe je kuikens uit moet broeden.
    Wat kunnen we doen om een beter resultaat te krijgen? Heb jij nog tips?
    met vriendelijke groet Baukje

    1. Wat jammer dat het al 3 keer is mislukt. Maar meet u tijdens het broeden de luchtvochtigheid? Het komt niet heel precies maar het is wel belangrijk dat de luchtvochtigheid rondt de 50- 55 % blijft. Het kan natuurlijk gebeuren dat hij in de nacht wat daalt. Maar zorg er wel voor dat hij niet structureel te hoog of te laag is.

      Sommige broedmachine hebben een goedkope luchtvochtigheid sensor. Die kunnen dan soms verkeerde waardes weergeven. Daarom gebruik ik altijd een ouderwetse back up sensor.

    2. maarten verbeek

      zoals hampie al zegt, gebruik een ouderwetse vochtigheidsmeter/hygrometer. Zo’n ding met een paardehaar erin; https://www.pianocarpet.nl/nl/haar-hygrometer.html

      Deze meters kun je ijken door ze in een kletsnatte doek te wikkelen. Laat hem daarin een uur liggen en verdraai vervolgens met een schroefje in het achterpaneel de wijzer naar 100 procent. Leg hem nogmaals in de doek en controleer nogmaals. Tik voorzichtig op de meter tijdens ijken om de wijzer te ‘stabiliseren’. Eindig altijd met een uurtje natte doek en nacontrole, ook na een kleine verstelling.

      Voor temperatuur, vertrouw niet zomaar op je broedmachine-instelling maar controleer deze met een gewone thermometer. Ikzelf heb er meerdere van hetzelfde type in liggen en geen enkele geeft dezelfde waarde, dus geen van allen zijn echt betrouwbaar. Dus ik hang er voor de zekerheid een beetje tussenin zodat geen enkele meter te hoog staat en geen enkele te laag. En ik meet rechtstreeks op de eieren, niet langs de wand, bodem of lucht.

      Een thermometer kun je niet ijken zoals de paardehaarhygrometer maar je kunt eventueel je thermometer controleren door hem in smeltend ijs te leggen voor 0 graden of kokend water voor 100 graden (pas op, dat je meter die temperatuur werkelijk aankan!!!).

      Je kunt abslouut niet vertrouwen op een thermostaat. Een thermostaat is een regelinstrument en geen betrouwbaar meetinstrument. Het feit dat ie op 37,5 staat wil nog niet zeggen dat dat de temperatuur is in je broedmachine, en zeker niet je hele broedmachine. Dus controleer dat met meerdere thermometers. Check eerst de meters op onderlinge variatie en leg ze vervolgens op verschillende plekken in je broedruimte om eventuele variatie te vinden.

      Dat het meetpunt van de thermostaat 37,5 meet, wil niet zeggen dat de hele broedmachine zo warm is. Er kan ook variatie in de ruimte zelf zijn met te warme of te koude plekken. Kun je misschien oplossen met wat meer ventilatie of wat extra isolatie tegen een koude hoek. Zet de broedmachine niet in een koude ruimte. Hoe verder de omgeving afwijkt van het klimaat binnenin de broedruimte, hoe meer problemen je kunt verwachten.

  2. Dejaeghere Danny

    ik heb een vraag en die luid als volgt, bij het gebruiken of zelf maken van een motor broedmachine waar is dan de beste plaats om de voeler van de thermostaat te plaatsen moet dat top ei zijn of mach dit om het even waar?
    Ik veronderstel dus bij een warme lucht broedmachine de lucht toch overal even warm word geblazen, door de ventilator. Kan je mij hierbij even helpen aub.

    1. Bij de meeste broedmachines wordt de temperatuur boven in de broedmachine gemeten, omdat het hier meestal het warmste is.

      Het is het beste om op het warmste plekje in de broedmachine te meten, omdat hier je zo 100% weet dat de eieren nooit te warm worden. Als een ei te warm wordt, kan het kuiken of embryo komen te overlijden.

      1. Dejaeghere Danny

        Dus al ik het goed begrijp is het dan toch beter de voeler op bovenkant ei te zetten midden de broedmachine. Met op meerdere plaatsen een thermometer te zetten. Bedankt voor de reactie. Gr

  3. Dejaeghere Danny

    ik heb nu de voeler van de thermostaat op bovenkant ei geplaatst, bij het plaatsen op drie andere plekken in de broedmachine krijg ik op alle drie te thermometers verschillende waarden Celsius De een 37,7C° de ander 100F° en op de voeler moet ik 39,5C° bereiken.
    Om thermometer 1, die 37,7C° (perfect), die op gelijke hoogte staat van de voeler maar verder naar voor in de broedkast zijn perfecte temperatuur aanduid 37,7C° dus.

    Welke thermometer zou ik nu moeten volgen iemand een idee hiervan welke ik nu moet aanhouden?

      1. Dejaeghere Danny

        Sorry voor het late antwoord, om de temperatuur van 37,7c te bereiken moet ik de voeler tot aan de temperatuur van 39,5 laten bereiken. De thermometer die de juiste temperatuur 37,7c) aangeeft hangt op gelijke hoogte van de voeler, maar dan wel tegen het kijk raam aan de deur (van voor dus). Terwijl de voeler in het center van de broedmachine top ei staat. Zo denk ik dat de eieren altijd in de juiste temperatuur zullen uitgebroed worden. Denk je dat dit zal lukken zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *