Kippenleven logo

Wat heb ik nodig om eieren uit te kunnen broeden?

Je wilt starten met het uitbroeden van eieren, maar vraagt je af; “Wat heb ik hiervoor nodig?” en “Wat zijn de kosten”. In dit artikel gaan we kijken naar de alles wat je nodig hebt om eieren uit te kunnen broeden en wat de kosten hiervan zijn.

Welke materialen en toebehoren heb ik nodig, bij het broeden?

Wanneer je wilt gaan beginnen met het uitbroeden van eieren, heb je een aantal dingen nodig. In het lijst je hieronder staat deze apparaten beschreven.

1. Broedmachine

Het belangrijkste wat je nodig hebt, om eieren te kunnen uitbroeden is natuurlijk een broedmachine. Zelf gebruik ik altijd de HHD 56 broedmachine, want deze heeft een automatisch draaisysteem. Daarnaast heeft deze broedmachine een led scherm waar de temperatuur, luchtvochtigheid, tijd (wanneer de eieren weer worden gedraaid) en het aantal dagen is af te lezen.

De broedmachine beschikt over een alarm. Je kan zelf een signaal-waarde/ alarm instellen wanneer een de temperatuur of luchtvochtigheid te laag wordt gaat de broedmachine piepen. Dit heeft als voordeel dat u gewaarschuwd wordt en het klimaat kan verbeteren.

Het transparante deksel zorgt ervoor dat u de laatste paar dagen goed kan zien of er een ei op uitkomen staat. Daarnaast kun je de uit het ei gekomen kuikens goed observeren. Het is daarom zeker aan te raden om een broedmachine met een zo’n deksel aan te schaffen.

HHD mini 32

Broedmachine

  • Geïntegreerde schouwlamp
  • Volautomatische draaisysteem

2. Broedeieren

Daarnaast heb je de eieren zelf nodig. Maar waar kan ik deze kopen en wat is het juiste ras voor mij. De keuze van het ras wordt meestal beslist door welke rassen er in de buurt te koop zijn. Maar broedeieren kunnnen ook worden verstuurd om zo het zoekgebied te vergroten. Lees, hier alles over het kopen van broedeieren.

Kosten voor het uitbroeden van kippen eieren

De kosten hangen logischerwijs af, van het aantal eieren dat je wilt gaan uitbroeden en wat vooral welke broedmachine je koopt. Nu zijn er heel veel verschillende broedmachine’s te vinden. Maar niet alle broedmachine zijn even betrouwbaar, daarom is mijn advies. Bezuinig vooral niet op de broedmachine, Want het is zonde als er voor 30/40 euro aan eieren verloren gaat.

OmschrijvingPrijs
Broedmachine80 – 120 euro
Broedeieren0,75 – 1 euro per ei

Wanneer de eieren zijn uitgekomen, moet je de kuikens logischerwijs ook verzorgen. Hier zijn ook kosten aan verbonden, daarom is het verstanding om je ook hier alvast in te verdiepen. Zodat je niet voor verassingen komt te staan. Lees hier alles over benodigheden om kuikens te verzorgen.

Broed stappenplan

Wanneer je al je materialen en toebehoren hebt, kun je beginnen met broeden! Maak geen onnodige fouten en volg ons stappenplan over het broeden. In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit. Hoe je moet broeden en waar je op moet letten. Het stappenplan begint bij de voorbereidingen en eindigt wanneer de kuikens, volwassen zijn geworden. Lees verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn