Kippenleven logo

Wanneer mag je kuikens oppakken

Wij krijgen vaak de vraag wanneer je kuikens kunt oppakken wanneer ze uit het ei zijn gekomen. In deze blog gaan we deze vraag beantwoorden.

Kuikens kun je bijna meteen oppaken nadat ze uit het ei zijn gekomen. Weet wel dat je de broedmachine niet te vaak moeten openen tijdens dat de eieren uitkomen. Dit kan namelijk leiden tot snelle temperatuur of luchtvochtigheid daling in de broedmachine. Wat ervoor kan zorgen dat andere kuikens minder makkelijk uit het ei komen. Daarnaast hebben kuikens warmte nodig, deze kun je vaak niet bieden in je handen.

Wanneer mag je kuikens aanraken?

Kuikens kun je meteen aan raken nadat ze uit het ei zijn gekomen. Alleen doe dit alleen wanneer het echt nodig is. Kuikens hebben namelijk warmte nodig en het vaak openen van een broedmachine komt het klimaat in de broedmachine niet ten goede. Wat negatieve gevolgen kan hebben voor de broertjes en zusje.

Kuiken in de handen (aanraken en oppakken)
Kuiken in de handen (aanraken en oppakken)

Haal natte kuikens niet uit de broedmachine

Wanneer de kuikentjes uitkomen, zul je merken dat ze een beetje vochtig zijn. Het is NIET verstandig om ze in deze vochtige toestand uit de comfortabele broedmachine te halen. De temperatuur in de broedmachine is namelijk hoger dan buiten. Als de kuikens worden verwijderd voordat ze een warme plek hebben gevonden, kunnen ze overlijden door de kou. Het is daarom raadzaam om geduldig te wachten tot ze volledig droog zijn. Meestal duurt het ongeveer een uur voordat een kuikentje zichzelf heeft gedroogd.

Wil je alles weten over dag 21, de dag wanneer de kuikens uit komen. Klik dan op de knop hieronder voor alle informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn