Kippenleven logo

Kuikens komen uit het ei, wat moet ik weten (dag 21)

Het is ongetwijfeld heel spannend om kuikentjes uit de eierschaal te zien komen. Maar wat moet je klaar hebben staan om de kuikentjes te verwelkomen. Omdat de kuikens een zware taak hebben om uit het ei te komen. Hebben ze uw aandacht even nodig. Het enige wat u hoeft te doen is de kuikentjes een gezellig huis vol liefde en eten te bieden.

Normaal gesproken komen de eieren op de 21ste dag uit. Het piepen begint één voor één en u zult zien dat alle eieren in een mum van tijd in kuikens veranderen. Hoewel dit piepende geluid u zal prikkelen. Maar tegelijkertijd ook nerveus zal maken op het moment je het piepen voor de eerste keer ervaart. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten en die gaan we vandaag bij langs.

Laten we beginnen met de stappen die je moet nemen voordat de kleine kuikentjes uit komen en klaar zijn om de wereld te zien.

Kuikens in broedmachine

Wanneer de kuikens bij uitkomen krijg je verschillende vragen. De belangrijkste dingen staan hieronder beschreven.

Eieren komen laat uit.

Binnen in de broedmachine zijn alle omstandigheden optimaal. Een probleem als dat de eieren te laat uitkomen, komt niet vaak voor. Daarom hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit kan alleen gebeuren door de lage temperatuur in de broedmachine. Blijf kalm en wacht tot de kuikens uit het ei komen.

Gooi de eieren ook niet te snel weg. Is het dag 24 en de eieren zijn nog niet uitgekomen. Controleren dan of de eieren in leven zijn, door ze te schouwen. Schouwen helpt u om te zien wat er in het ei zit.

Natte kuikens? Doe voorzichtig!

Bij het uitkomen van de kuikentjes zul je zien dat ze een beetje nat zijn. In deze vochtige toestand is het niet aan te raden om die kuikens uit de comfortable broedmachine te halen. De temperatuur in de broedmachine is hoger dan de buiten. Als kuikens eruit worden gehaald voordat ze een andere warm plekje hebben, kunnen ze door deze koud komen te overlijden. Wacht dus rustig tot ze helemaal droog zijn. Een kuikentjes heeft meestal een uur nodig om zichzelf te drogen.

Broedmachine openen? Wacht!

Er is geen specifieke tijd om het kuiken eruit te halen. Het hangt volledig af van het aantal kuikens dat tegelijkertijd uitkomt. Omdat kuikens op verschillende moment uitkomen. Meestal kunnen de kuikens na 24 uur uitkomen uit de broedmachine worden gehaald. Hun open bek is ook een aanwijzing dat het tijd is om ze eruit te halen.

Bovendien verhoogt elke pasgeborene de luchtvochtigheid in de broedmachine. Houd andere eieren in de gaten terwijl u ze eruit haalt. Zorg ervoor dat op dat moment geen ei barst. Open de broedmachine niet als een ei net uitkomt, omdat het openen de interne toestand verstoort. Een plotselinge daling van de luchtvochtigheid en temperatuur zal de schaal verharden en het worstelende kuiken zal in het ei sterven.

Luchtvochtigheid daalt hard in broedmachine? Geen paniek

Een broedmachine met optimale temperatuur en luchtvochtigheid is een noodzaak. Als de vochtigheid van de broedmachine sterk daalt, moet er actie worden ondernomen. Om dit probleem op te lossen, neemt u een papieren handdoek en plaatst u deze na het weken in heet water in de broedmachine. Dit zal helpen om het luchtvochtigheid op peil te houden. U zult merken dat kuikens in een mum van tijd zullen genieten.

Hebben kuikens honger? Nee

Nee, dat hebben ze niet. Net voor het piepen neemt het kuiken in het ei de dooier op die veel essentiële voedingsstoffen bevat. U hoeft dus niet te haasten om ze meteen te voeren. De eidooier geeft ze voldoende voeding voor de komende 2 dagen. Maar daarna zul je die kleine kuikens altijd honger hebben.

Kuikentje die andere eieren storen?

Kleine kuikentjes beginnen rond te klauteren en lawaai te maken. Deze kuikens zullen ook andere eieren kloppen. Maar geen paniek, ze zullen andere eieren in de broedmachine niet storen of beschadigen. Het feit is dat de aanwezigheid van kuikentjes, degenen nin het ei gaan aanmoedigen. Hun piepgeluiden zal de niet-uitgekomen kuiken ertoe aanzetten om uit de eierschaal te komen.

Hebben kuikens jouw hulp nodig?

Nee! help ze niet bij het uitkomen van het ei. Laat ze dit alleen doen. Bloedvaten zijn aan de schaal bevestigd. Deze vaten drogen na verloop van tijd en dan komt het kuiken naar buiten. Een te snelle scheiding van de schaal en de bloedvaten, kan tot de dood van de kleine kuikentje leiden.

kuiken valt opeens – slaapt of dood?

De eierschaal openritsen of kraken is geen gemakkelijke klus. Het vraagt veel energie en is een dag hard werken. Kleine kuikens worden moe na deze moeizame dag. Als je ziet dat een pittig kuiken plotseling naar beneden valt, beschouw het dan niet als dood. Ze slapen echter gewoon, laat ze een tijdje rusten. Ze zullen over een tijdje weer overeind komen.

Buiten de broedmachine

Haal de kuikentjes veilig uit de broedmachine en breng ze over naar het opfokkooi. Waar ze de komende weken zullen verblijven. U kunt ze na 24 uur of wanneer de kuikens helemaal droog of donzig zijn, gemakkelijk overbrengen naar de opfokkooi.

Het is prima als je hebt gemerkt dat kleine kuikentjes niet blij of enthousiast zijn in hun nieuwe huis. Dit komt doordat ze weken onder in perfecte omstandigheden hebben geleefd. Ze zijn misschien bang voor de vreemdere nieuwe plek. Het kan even duren voordat ze zich aan de nieuwe omgeving hebben aangepast. Het komt over een dag of twee wel goed.

Hieronder zullen we bespreken wat u moet regelen om de jonge kuikentjes in hun nieuwe huis te verwelkomen.

voer en water

Zorg voor voldoende water en maak een voer klaar om de kuikentjes te verwelkomen. Zoals we hebben besproken, levert de het eigeel voldoende voedingsstoffen op om hun honger te stillen, maar er is nog steeds water nodig in de eerste 24 uur. Hoewel die kuikentjes zelf niet weten hoe ze moeten drinken. Natuurlijk leert moederkloek haar baby’s de methode van drinken. Maar in het geval van broedmachine, kun je ze lesgeven door hun snavel voorzichtig in water te dompelen totdat ze vertrouwd zijn geraakt met drinken. Kuikens leren snel en ze zullen daarom snel deze gewoonte ontwikkelen. Zorg ervoor dat alle kuikens water hebben gedronken.

Na 24 uur kunt u ze ook startvoer aanbieden. Het kan opgroeikorrel of zelfgemaakt zijn. In tegenstelling tot volwassen kippen, hebben kleine kuikens geen calciumrijk voeding nodig. Het voer voor kuikens moet eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten bevatten. maar niet aan calcium wat in het normale voer zit.

Ook is het nodig om te leren hoe en wat te eten. Een effectieve methode is om voer over keukenrollen of papieren doekje te strooien en bij kuikens te plaatsen. Dit zou de kuikens helpen om voedselproducten gemakkelijker te herkennen en het pikken te bevorderen.

Voor een compleet voedings schema voor kuikens verwijs ik uw door naar dit artikel. Hier in staan alle in en outs beschreven over het voeden van kuikens.

Temperatuur

Houd ze warm, want kuikens groeien in een warme en comfortabele omgeving. Probeer de temperatuur niet te veel te verhogen, zodat ze zich niet oncomfortabel gaan voelen. De ideale aanbevolen temperatuur is 35° graden. Bewaak ze bovendien tegen de koude tocht. Broedmachines zijn meestal gesloten kamers waar de interne omstandigheden goed kunnen worden geregeld en het beschermt ook de jongen tegen roofdieren buiten.

Het bieden van absorberend en comfortabel beddengoed zal ook een ander belangrijk onderdeel zijn voor een gelukkig kuiken. Bovendien is het handhaven van een goede gezondheid de meest cruciale voor hun bloeiende groei. Maak dagelijks het hok schoon en geef kleine kuikentjes een ontsmette omgeving om het risico op ziekten te minimaliseren. Je kunt ze ook probiotica of voeg wat vitamines toe aan hun voeding om de immuniteit tegen ziektes te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn