Kippenleven logo

Luchtvochtigheid in de HHD broedmachine constant houden?

Luchtvochtigheid regelen

Wanneer je aan het broeden bent, met de HHD broedmachine moet je zelf de luchtvochtigheid in de broedmachine regelen. Dat is altijd een lastig en uitdagende klus tijdens het broeden. Daarom gaan wij in dit artikel uitleggen waar je op moet letten. 

Bij de HHD broedmachine moet je de luchtvochtigheid handmatig regelen. Dit doe je, door water toe te voegen aan de waterkanalen van de broedmachine. Je hoeft dit waterkanaal niet helemaal vol te gieten met water, maar doe wel een klein laagje water in deze kanalen. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de broedmachine minder snelt daalt. Daalt hij nog steeds heel snel? Lees dan de stappen hieronder.

Meest voorkomende problemen

Er worden vaak dezelfde “fouten” gemaakt. Waardoor wat het extra lastig maakt om de luchtvochtigheid in de broedmachine constant te houden. Daarom hebben we hier een lijstje gemaakt met een aantal dingen die vaak verkeerd gaan.

Plaats uw broedmachine in de woonkamer

Heeft u de broedmachine in de bijkeuken of uw garage staan. Is het vaak veel lastiger om de luchtvochtigheid in de broedmachine goed te regelen. Dit komt doordat het klimaat in deze ruimtes vaak heel erg schommelt. Wat het extra lastig maakt om het klimaat in de broedmachine goed te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wasmachine, wanneer de wasmachine aanstaat wordt het in de bijkeuken veel warmer en veranderd de luchtvochtigheid. Dit heeft ook effect op het klimaat in de broedmachine. 

Doe geen water in het midden van de broedmachine

Let op dat je geen water in het middelste vak van de broedmachine giet, omdat hier elektronica ligt, zoals de kabels van de luchtvochtigheidssensor en de ventilator. Als er water op deze onderdelen komt, bestaat het risico op kortsluiting.

Flesje water naast broedmachine, water bijvullen

Veelgestelde vragen

Er worden vaak dezelfde vragen gesteld over het regelen van de luchtvochtigheid in de HHD broedmachine. Daarom zetten we de meest gestelde vragen nog even op een rij. Zodat u deze informatie ook helder heeft.

Mijn broedmachine heeft maar één waterkanaal?

Het klopt dat uw broedmachine maar één waterkanaal heeft. We gebruiken vaak de term waterkanalen, omdat het kanaal soms aftakking heeft door de broedmachine heen. Maar al deze kanalen staan met elkaar in verbinding en kunnen worden bijgevuld op één plek. Namelijk aan de zijkant van de broedmachine zit een een klein vulgaatje. Zo hoeft de deksel niet helemaal van de broedmachine af. 

Rooster broedmachine

Mijn luchtvochtigheid schommelt heel erg?

Het is vaak onmogelijk om de luchtvochtigheid in de broedmachine volledig constant te houden. Je ontkomt niet aan schommelingen in de broedmachine. Je begint vaak met een luchtvochtigheid van 55% en aan het einde van de dag staat die dan weer terug +-40%. Dan vul je hem weer bij, tot bijvoorbeeld 55% en daalt die weer langzaam. 

Wanneer de broedmachine heel snel weer terug daalt, is het verstanding om wat extra water in de waterkanalen toe te voegen. Dit waterkanaal hoeft echt niet vol water te staan. Maar een laagje water kan geen kwaad en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de broedmachine minder snelt daalt.

Handleiding

Opzoek naar de volledige handleiding van deze broedmachine of een volledig stappenplan over broeden. Klik op de knoppen hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn