Kippenleven logo

Eieren schouwen met telefoon

Het aanschaffen van een apart schouwlamp is overbodig, sinds we allemaal een telefoon in ons broekzak hebben zitten met een zaklamp. Met de zaklamp van je telefoon kun je prima eieren schouwen. Vooral als je het niet elke dag aan het schouwen bent.

Zorg ervoor dat je voor het schouwen altijd eerst je handen wast, dit kan bacterie groei in de broedmachine voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je de eirenen niet te laag uit de broedmachine houdt.

Wanneer kun je de eirenen schouwen

Broedei, embryo, luchtkamer

Tijdens de eerste 18 dagen van het broedproces. Kun je op verschillende momenten, de broedeieren schouwen. Bij schouwen kijk of er een embryo in het broedei zit. Dit doe je door een zaklamp van je telefoon of een speciale schouwlamp aan het onderkant van het broedei te houden.

Vanaf dag 5 kun je zien of je broedeieren bevrucht zijn. Dit zie je doordat het broedei dan verspreid geel is. Een voorbeeld van de ontwikkeling van het broedei ziet u op de afbeelding hiernaast/ hierboven. Het schouwen op dag 5 kan lastig zijn voor beginners.

De tweede keer schouwen op dag 11. Op dag 11 controleer je de groei van het embryo. Je ziet dan een veel grote donker vlek en aderen.

De laatste en derde keer schouwen kan op dag 17. De embryo is dan al een stuk groter. Daarnaast zal het grootste deel van het broedei een donkere vlek zijn.

1. Eieren schouwen met telefoon en klei

Eieren schouwen kan met een telefoon en klei, het is een uitstekende manier om geen niet speciaal een schouwlamp te hoeven aan te schaffen. Maar hoe gaat het in zijn werk, dat leg ik uit de de volgende stappen;

  1. Als eerste pak je natuurlijk je telefoon en een stuk klei.
  2. Dat stukje klei kneetje vervolgens als een soort krans. (Deze krans moet precies om de zaklamp passen, waarbij het gaatje van de krans het licht moet doorlaten.)
  3. Zet vervolgens de zaklamp van je telefoon van je telefoon op het hoogste standje
  4. Leg het klei in een vorm van een krans op de zaklamp van je telefoon. (Zorg ervoor dat het gaatje van de krans op de plek is van de zaklamp van je telefoon)
  5. Zorg ervoor dat je de eieren gaat schouwen in een donker ruimte. Dit zorg voor een optimaal resultaat.
  6. Haal nu een ei uit de broedmachine en zet hem in het klei, Je bent je eieren nu aan het schouwen met de telefoon!

Nog niet helemaal duidelijk? In deze Engelstalige video hieronder worden de stappen nog eens visuele uitgelegd. Zo kunt u de stappen nog beter begrijpen en weet u precies wat voor vormpje u het klei moet kneden.https://www.youtube.com/watch?v=wB8n0OiA-eE

2. Eieren schouwen met telefoon (Zonder tools)

Het is mogelijk om met alleen je telefoon eieren te schouwen, er zijn alleen wel een paar tips en tricks waar je op moet letten.

  • Zorg er bij het schouwen voor dat je het ei aan de bovenkant of onderkant van het ei tegen de zaklamp van je telefoon aan drukt
  • Zet de zaklamp van je telefoon op het hoogste standje
  • Zorg ervoor dat je niet teveel licht langs het ei laat gaan
  • Zorg ervoor dat je in een donkere kamer aan het schouwen gaat

In de foto hieronder laat ik zien hoe je dat doet, ik heb voor deze foto geen broedei gebruikt. Vooral bij de laatste paar dagen, kan het ei moeilijker doorschijnen. Omdat er natuurlijk een kuikentje in zit.  Eieren schouwen met een telelefoon

Je kunt eieren schouwen met je telefoon

Zoals hierboven beschreven staat is het zeker mogelijk om eieren te schouwen met je telefoon. Er zijn alleen een paar dingen waar je op moet letten. Zoals; donker ruimte, zaklamp op hoogste standje en het ei er goed op. Naast die dingen is het ook belangrijk om de basis puntjes van schouwen niet te vergeten. Zoals van te voren handen te wassen en de eieren niet te lang buiten de broedmachine.

Ook leuk om te lezen

broedeieren, kuiken, broedmachine

Wat is de beste periode om kuikens uit te broeden? 

  29 September 2021 Broeden, Kuikentjes  No Comments

De beste periode om kuikens uit te broeden is in februari t/m mei, dit is omdat hun vader en moeder dan het gezondste zijn en dan de beste eieren leggen.

broedmachine, dag 19, eieren

Dag 19: eieren los in broedmachine & luchtvochtigheid 

28 March 2021 Broeden  No Comments

dag 19 van het broedprocces in een broedmachine kent aantal wijzingen met de 18 dagen ervoor. Zo moet de luchtvochtigheid hoger en mogen de eieren los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn