Kippenleven logo

Wanneer hebben kippen extra licht nodig?

Wanneer kippen in de winter geen eieren meer leggen, hebben ze hoogstwaarschijnlijk extra licht nodig. Dit kan worden opgelost door een nachtlamp in het kippenhok te plaatsen. Door deze lamp krijgt de kip weer genoeg daglicht en blijven ze ook in de winter, goed aan de leg.

Wanneer de kippen geen eieren meer leggen in de winter, hebben ze een te kort aan daglicht. Dit betekent dat er een lamp in het kippenhok moeten worden geplaats. Deze lamp kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd.

Hoeveel licht heeft een kip nodig?

Een kip heeft minimaal 13 uur per dag licht nodig, want anders legt de kippen geen (minder) eieren. Als de dagen in de winter korter worden, krijgen de kippen dus niet meer genoeg licht om eieren te blijven leggen. Daarom plaatsen veel kippenhouders in de winter een lamp in het nachthok.

Wanneer is kunstlicht nodig in het kippenhok?

In de zomer is het niet nodig om het kippenhok van kunstlicht te voorzien. Maar wanneer in de herfst, de dagen korter beginnen te worden dan 13 uur. Is het wel verstand om de kippen van licht te voorzien. Dit is het geval vanaf 9 september, want vanaf dan staat de zon korter dan 13 uur aan de horizon. De lamp kan op 3 april weer uit, want vanaf dan staat de zon weer langer dan 13 uur aan de horizon.

Kortom het is aan te raden om een lamp tussen 9 september en 3 april in het kippenhok te zetten. Want alleen dan zullen de kippen, deze 207 dagen volledig aan de leg blijven.

Lamp in het kippenhok plaatsen

Er zijn twee opties om een lamp in het kippenhok te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld stroom naar het kippenhok aanleggen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Daarom is het in sommige gevallen handiger om een zonnepaneeltje te gebruiken.

Optie 1: Lamp met tijdschakelaar

Heb je een stroom in de buurt van het kippenhok, dan is het plaatsen van een lamp met een tijdschakelaar ideaal. Het makkelijkste is om een stopcontact in het nachthok maken of verlengsnoer naar het kippenhok aan te leggen. Dit geeft je namelijk de optie om een simpele tijdschakelaar te gebruiken. Deze steek je dan in je stopcontact en hier sluit je een fitting met een lamp op aan.

Benodigde tijd: 20 minuten.

  1. Stel te tijdschakelaar in

    Zorg ervoor dat de tijdschakkelaar op een veilig en droogplekje hangt in het nachthok hangt. (Als je een verlengsnoer hebt uitgerold vanuit een schuurtje. Zou je ervoor kunnen kiezen om de tijdschakkelaar in het schuurtje te plaatsen.)

    Wanneer je de tijdschakelaar in hebt stopcontact zit, moet je de huidige tijd instellen. Maar ook hoelaat de lamp aan en uit moet gaan. Je kan er voor kiezen om de kippen licht te geven in de ochtend, avond of gewoon allebei. Dit zijn de beste tijden voor haan en hennen;

    Tijdschakelaar in kippenhok

    Haan
    Wanneer je een haan hebt, kan het best vervelend zijn dat die winterdag al om 6 uur ’s ochtends begint te kraaien. Doe in dit geval de lamp alleen in de avond aan. Op de kortste dag komt de zon op om 08:46 dat betekent de kippen minimaal tot 18:46 licht nodig hebben. De zon gaat onder om 16:29, wat betekent dat de lamp in het kippenhok moet branden tussen 16:29 en +- 19:00. Natuurlijk kun je de lamp ook tot een uurtje of 9 laten branden. Maar laat hem in ieder geval tot 19:00 uur branden. Want anders krijgen de kippen niet hun 10 uur licht.

    Hennen
    Heb je alleen hennen, dan kun je er ook voor kiezen om de lamp al 6 uur in de ochtend aan te zetten tot een uurtje of half 9. Je kan dan ook prima instellen dat de lamp vanaf 16:30 weer brand tot een uurtje of 8 in de avond. Het is namelijk geen enkel probleem dat de kippen wat extra licht krijgen. Want tien uur licht is echt het minimale, meer licht kan ook geen kwaad.

    TIP: Het stukje hierboven is gebaseerd op de korste dag, maar in november en januari zijn de dagen alweer/nog een stukje langer. Je kunt er ook voor kiezen om de tijdschakelaar elke paar weken even aan te passen op de huidige zonsopkomst en zonsondergang.

  2. Hang de fitting op

    Hang de fitting op aan het plafond van het nachthok. Zodat hij het hele nachthok verlicht. Dit kun je doen met tie wraps of een schroef.

  3. Draai de lamp in de fitting

    Wanneer de fitting is opgehangen. Kan de lamp in de fitting worden gedraaid en de lamp gaat branden. Wanneer het buiten donker begint te worden.

    Lamp / Licht in kippenhok

Optie 2: Lamp met kleine zonnepaneel

In sommige gevallen is het niet altijd even makkelijk om een stopcontact te maken of een verlengsnoer naar het kippenhok aan te leggen. In dit soort gevallen kan een lamp met een kleine zonnepaneel een heel goed alternatief zijn. Het zonnepaneeltje plaatsje op het dak van het kippenhok en de lamp hang je veilig op in het nachthok.


Lamp met zonnepaneel

Lamp met zonnepaneel

  • Geen stroom naar het kippenhok
  • Automatisch aan, wanneer het donker wordt
  • Schakelt naar een paar uur automatisch uit

Conclusie

Wanneer je kip geen eieren legt in de winter of herfst, dan heeft hij hoogstwaarschijnlijk meer licht nodig. Daarom leggen wij je hier uit. Hoe je ervoor zorgt dat de kippen ook in de winter aan de leg blijven.

Heb je zelf nog een creatief idee of een vraag? Laat ze gerust achter in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn