Kippenleven logo

Verschil tussen een Hen en haan

Het verschil tussen een hen en een haan, kun je opdelen in twee categorieën. Namelijk de uiterlijke verschillen en gedrag /kenmerkelijke verschillen. Al deze verschillen gaan we 1 voor 1 bijlangs en waar nodig gebruiken we duidelijke afbeelding.

Het verschil tussen een haan en een hen is, dat een haan een grote kam en lelletje heeft. Daarnaast heeft een haan een achterteen, sikkelveren, zadelveren, kraait hij en legt hij geen eieren. Deze en nog veel meer kenmerken staan hieronder uitgebreid beschreven.

Het uiterlijke verschil tussen hen en haan

Kippen hebben in tegenstelling tot veel andere dieren. Geen zichtbare geslachtdelen om het geslacht makelijk te kunnen bepalen. Daarom zul je het verschil tussen een hen en een haan, moeten bepalen aan de hand van het uiterlijk van de kip. Hieronder staan de deze verschillende uiterlijke kenmerken op een rij.

1. De grote van de lelletje en kam

Hanen hebben over het algemeen een veel grotere kam en lelletje dan hennentjes. Zoals op de foto hieronder, ook heel goed is te zien. De haan heeft een veel grote kam vergeleken het kleine kammetje van de hen. Hetzelfde geldt voor het lelletje van de haan en hen.

2. Een haan heeft een achterteen

Een haan heeft een heel kenmerkend teentje achterop de poot. Deze teen heet een achterteen. Hannen hebben alleen een achtertenen. Dus wanneer een kip een achterteen heeft, is het een haan.

Verschil kip en haan - achterteen

3. Staart van de kip

Een haan heeft de staartveren rechtop staan, in tegenstelling tot een hen. Een hen heeft ze namelijk veel vlakker staan. Dit kun je goed zien op de foto hieronder. De hen heeft de staart vlak staan en de haan heeft ze bijna in een hoek van 90 graden.

Verschil kip en haan - Staart kip

4. Sikkelveren & Zadelveren

Een haan heeft zadelveren en sikkelveren. De sikkelveren zijn de lange gebogen veren van de hanenstaart en de zadelveren zijn de iets losere veren op de rug van de haan. (Op de afbeelding hieronder zijn het de (Rood/oranje veren tussen de staart en de vleugels). De zadelveren worden ook wel de zadelsierveren genoemd. Deze twee veren zijn typerend voor een haan.

Sikkelveren & Zadelveren (Haan)

Andere verschillen tussen een haan en hen

Buiten de uiterlijke verschillen tussen een haan en hen. Hebben ze ook verschil in gedrag en en andere kenmerkende verschillen. Deze verschillen zijn iets lastiger te constateren. Maar ze zijn er wel degelijk.

1. Eieren

Dit is een voor de meeste mensen waarschijnlijk een open deur. Maar een hen legt alleen eieren en een haan niet. Een haan kan namelijk geen eieren leggen. Omdat een hen ongeveer 1 ei per dag legt. Kan het lastig te bepalen zijn, wie het ei heeft gelegd. Om die reden, is deze punt lastiger meteen the herkenen dan de voorgaande punten.

2. Een haan kraait

Bij het opkomen van de zon, begint een haai te kraaien. Dat betekent overigens niet dat een hen helemaal stil is. Een hen kan ook kukelen. Maar een hen doet dit niet heel vaak. Hennen kukelen meestal alleen wanneer zij een ei hebben gelegd.

3. Agressiever

Doordat de haan als een echte heer zijn hennetjes wil beschermen, kan een haan agressief worden. Hierbij kan die zelfs iemand aanval gaan. Vanwege deze reden, is een haan een stuk minder geliefd bij sommige mensen. Weet wel, dat er genoeg tammen hanen zijn, die geen enkel gevaar vormen.

4. Haan is alleen

Twee hanen in één groep is vaak niet te beste combinate. Natuurlijk zijn er gevallen dat het wel goed gaat, bijvoorbeeld wanneer een haan sinds ze uit het ei komen bij elkaar zijn. Maar over het algemeen worden twee hanen sterk afgeraden, omdat de hanen met elkaar op de vuist kunnen gaan en je dan hanen gevechten krijgt. Dit wil je voorkomen en daarom wordt het vaak aangeraden om maar één haan in één groep te hebben.

Conclusie

Het verschil tussen een hen en een haan zit hem niet alleen in het uiterlijk maar ook in gedrag. De uiterlijke verschillen zijn makkelijk te herkennen. Maar het gedrag van een haan en hen kan wat lastiger te onderscheiden zijn.

Twijfel je over jouw kip een haan of een hen is of heb je een andere vraag, stel hem gerust in de reacties ruimte hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn