Kippenleven logo

Oorlellen van een kippen

Ben je nieuwsgierig waarom de ene kip rode oorlellen heeft en de andere kip witte oorlellen heeft. Want in dit artikel gaan we bekijken hoe dat komt en wat voor gevolgen dit heeft op de eieren.

Over het algemeen leggen kippen met witte oorlellen witte eieren en kippen met rode oorlelle, rode eieren. Dit komt omdat kippen met witte oorlellen minder pigment hebben dan kippen met rode oorlellen.

Waar zitten de oorlellen van een kip?

De oorlellen van een kip zitten aan de zijkanten van de kop, net achter de ogen. (Zie afbeelding) Ze zijn net als de kam en kinlellen bedekt met een iets dikkere opperhuid dan de bevederde lichaamsdelen. De kleur van de oorlellen zijn meestal wit of rood, maar andere kleuren kunnne ook voor komen. De kleur van de oorlel is afhankelijk van het ras van de kip.

Verschillende kleuren eieren

Het verschil tussen bruine en witte eieren bij kippen heeft te maken met de kleur van de oorlellen die de kip heeft. Over het algemeen leggen kippen met witte oorlellen, witte of licht getinte eieren, terwijl kippen met rode oorlellen bruine. Dit komt omdat kippen met witte oorlellen minder pigment hebben dan kippen met rode oorlellen.

Kleur van oorlelKleur van ei
WitWitte of licht getinte eieren
RoodBruine eieren
Verschillende kleur eieren

Prijs verschil bruine en witte eieren

Over het algemeen zijn bruine eieren duurder dan witte eieren, maar dit prijsverschil is vaak klein en varieert afhankelijk van de regio en de markt. Het prijsverschil kan ook afhangen van de manier waarop de eieren zijn geproduceerd, bijvoorbeeld of ze biologisch of vrije-uitloopeieren zijn.

De reden waarom bruine eieren soms duurder zijn dan witte eieren is dat kippen die bruine eieren leggen vaak groter zijn dan kippen die witte eieren leggen. Dit betekent dat ze meer voedsel nodig hebben en duurder zijn om te houden. Ook zijn er minder kippen die bruine eieren leggen dan kippen die witte eieren leggen, wat kan bijdragen aan de hogere kosten.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat de kleur van het ei geen invloed heeft op de voedingswaarde of smaak van het ei. Bruine en witte eieren bevatten dezelfde voedingsstoffen en smaken in principe hetzelfde. Het prijsverschil is dan ook voornamelijk te wijten aan de productiekosten en vraag en aanbod op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn