Kippenleven logo

kippen houden in de winter, hier moet je op letten

De winter kan een interessante tijd zijn voor beginnende kippenhouders. U kunt zich soms zorgen maken of uw kippen het warm genoeg heeft en dat ze genoeg licht hebben voor het leggen van eieren. Maar kippen zijn veerkrachtig beesten en kunnen temperaturen onder nul overleven, hoewel ze de voorkeur geven aan een warmere omgeving. Kippen geven de namelijk voorkeur aan temperaturen tussen 20 en 25 graden. Tijdens de winter moet je bepaalde maatregelen treffen om je kippen warm en comfortabel te houden. Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uw kippen warm, gezond en gelukkig te houden tijdens de koude wintermaanden. Bijvoorbeeld het winterklaar maken van het kippenhok met meer isolatie, het creëren van een veilige buitenlocatie, het letten op het bevriezen van het water en het geven van voedsel op een iets andere manier. Oftewel kippen houden in de winter is niet moeilijk maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

Kunnen de kippen in de winter buiten blijven?

Uw kippen kunnen en zullen het liefst de hele winter buiten blijven. Hennen kunnen hun lichaamstemperatuur behouden met behulp van hun veren vacht en een verhoogde voedselopname. Ze zoeken beschutting vanwege het slechte weer, maar koude temperaturen alleen zijn geen probleem.

Koude omstandigheden hebben de voorkeur boven extreme hitte voor kippen. Omdat hennen een hogere interne lichaamstemperatuur hebben, is het voor hen eenvoudiger om warm te blijven in de winter, maar is het voor hen veel moeilijker om koel te blijven in de zomer.

Hoeveel water hebben kippen nodig in de winter?

Als u een eenvoudige vuistregel wilt, zal de wateropname van uw kippen gedurende de winter ongeveer 1,5 keer hun maaltijd opname zijn. In normale omstandigheden drinken kippen bijna twee keer zoveel als ze consumeren. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat kippen voldoende water krijgen, is door hun waterbak altijd gevuld te houden. Als je ooit kippen hebt zien drinken, zul je hebben gezien dat ze niet in één keer enorme hoeveelheden water drinken; in plaats daarvan drinken ze kleine hoeveelheden en vaak, daarom hebben ze te allen tijde toegang tot water nodig.

Kunnen kippen tegen sneeuw?

Kippen hebben een hekel aan om door de sneeuw te scharrelen en zullen daarom tegen hun zin hun nachthok verlaten. Het liefste blijven kippen in het nachthok zitten, zorg er daarom voor dat de weg naar het eten en drinken sneeuwvrij is. Je kunt dit doen door sneeuw te vegen of door takken, pallets of andere sneeuwvrije attributen in het kippenhok neer te leggen.

Kippen houden in de winter, dit zijn de aandachtspunten

Controleer uw kippen gedurende de dag, vooral ’s avonds wanneer de temperaturen beginnen te dalen. Als uw kippen verspreid zijn over het hok, actief zijn en goed eten, weet u dat ze gelukkig zijn.

    •  Vul het hok met extra zaagsel om het warmer te houden.
    • Geef de kippen extra voer om ze extra energie te geven om lichaamswarmte op te wekken
    •  Strooi graan of andere strooi voedsel om de hennen bezig te houden.
    •  Sluit tochtige delen van het hok af, zodat de koude wind niet makkelijk door het nachthok waait.

Waar moet je opletten tijdens het houden van kippen in de winter

Kippen houden in de winter geeft een paar aandachtspuntjes, daarom hebben wij deze puntjes voor u op een rij gezet.

1. Ventileer het kippenhok

Uw kippen moeten ’s nachts een droge, tochtvrije ruimte hebben om te slapen, vooral als de temperaturen onder het vriespunt liggen. In de winter bedek ik de vloer van mijn hok met een dikke laag stro en sluit ik de ramen om koude tocht, sneeuw en ijzel buiten te houden, maar ik laat de ventilatieopeningen onder de dakrand het hele jaar open. Hierdoor kunnen vocht- en ammoniak geurtjes ontsnappen en toch voldoende geventileerd worden.

Bevriezing wordt veroorzaakt door nattigheid in plaats van kou, en uw kippen hebben frisse lucht nodig om gezond te blijven en ademhalingsproblemen te voorkomen. Als er veel sneeuw ligt, kan het helpen om het tegen het hok op te stapelen om het warm te houden. Sneeuw fungeert als een vorm van isolatie tegen de kou.

2. Kippen naar buiten

kippen in de sneeuw Het is sterk aan te raden om uw kippen elke dag van het jaar naar buiten te laten gaan. Omdat lichaamsbeweging en frisse lucht allemaal essentieel voor een goede gezondheid. Omdat kippen echter een hekel hebben aan lopen op sneeuw en ijs, zullen sommige kippen moeite hebben om het nachthok te verlaten.Takken, stoelen, schommels, pallets en stro kunnen allemaal op de grond gelegd worden gebruikt om uw kippen te verleiden om zelfs op de koudste dagen naar buiten te gaan. Kippen houden niet van wind, dus als je een deel van je ren afgedekt met een zeildoek of doorzichtig plastic, is dat een heerlijk windscherm voor ze.

3. Strooi graan

Tijdens de winter zouden uw kippen hun voer als hun primaire voedingsbron moeten consumeren, maar door ze een paar handenvol strooi(graan) voedsel te geven als traktatie voor het slapengaan, kunnen ze ’s nachts warm blijven, omdat hun lichaam energie genereert terwijl ze de granen verteren.

4. Het drinkwater bevriest

Ook al drinken uw kippen in de winter misschien niet zoveel water als in de zomer, toch hebben ze constant toegang tot vers, niet-bevroren water nodig. Het kan moeilijk zijn om te voorkomen dat het water bevriest, maar als je stroom in je hok hebt of een verlengsnoer kunt gebruiken, is een drinkbakverwarmer houdt plaat waarschijnlijk de gemakkelijkste oplossing om te voorkomen dat het water bevriest.

5. Kippen hebben licht nodig in de winter

Hoewel licht geen levensbehoefte is voor kippen, is het wel aan te raden om een lamp in het hok op te hangen. Kippen hebben ongeveer 16 uur per dag daglicht nodig, om een ei te leggen. Door een een lamp op te hangen met een tijdschakelaar er tussen, kun je het daglicht nabootsen. Dit zorgt er voor dat je het hele jaar door kan genieten van een vers eitje.

Wat hebben kippen NIET nodig in de winter

Kippen houden in de winter is niet lastig maar er zijn ook dingen die beter niet kunt doen. De volgende punten klinken logisch maar hier en daar wordt deze puntjes toch aangeraden.

1. Zet geen verwarming in het kippenhok

Plaats geen verwarming in je kippenhok om het in de winter warm te houden. Maar leg een extra dikke laag stro of zaagsel in het nachthok. Een kachel is brandgevaarlijk en bovendien hebben kippen het niet nodig. Kippen kunnen zelf prima een warmte clusteren vormen. Sluit het kippenhok ook niet helemaal af. Ventilatie is essentieel om vochtophoping te voorkomen.

2. Kippen sweaters zijn niet nodig

Elke winter verspreiden memes van kippen in truien zich op sociale media, maar alsjeblieft, begin alsjeblieft geen truien voor je kippen te breien. Kippen blijven warm door hun veren te pluizen, en door ze in truien te doen, kunnen ze niet op natuurlijke wijze warm blijven.

3. Smeer geen Vaseline op de kam van de kip

Sommigen beweren dat dit nodig is om bevriezing van kammen in de winter te stoppen. Kippen, aan de andere kant, zijn gewoon goed verantwoordelijk geweest zonder dat iemand vaseline op hun kammen heeft gedaan vanwege het begin der tijden. Vocht is de oorzaak van bevriezing van hun kammen.

Als je ze in een afgesloten hok bewaart, zal er vocht ophopen en zullen ze meer vatbaar zijn voor een bevroren kam. Nu kan een van onze hannen een paar kam punten verliezen, maar onze kippen zijn heel goed, en we hebben ervaren uitzendkrachten tot onder de -20 graden.

Relevante artikelen

Verschillende drinkemmers voor kippen

Beste drinkemmers en drinktorens voor kippen 

9 november 2021 Kippen  No Comments

Wie gaat zoeken op de beste drinkemmer voor kippen komt er al snel achter dat er veel verschillende soort drinkemmers, drinktoren en drinktorens zijn.

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig 

  3 mei 2021 Kippen, Kuikentjes  No Comments

Kippen, krielkippen en kuikens hebben niet dezelfde ruimte nodig. Grote kippen hebben meer ruimte nodig dan krielkippen zowel bij op de grond als op de stok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn