Kippenleven logo

hoeveel kippen bij één haan?

Wanneer je een haan wilt houden bij je kippen, vraag wel eens af hoeveel kippen heb ik nodig per haan? Dus wat is hier nu de beste verhouding voor. In het stukje hieronder vertellen we, alle overweging die hierbij komen kijken.

Het maximale aantal hennen bij een haan, is afhankelijk van je doel. Is het doel fokken? Dan is het verstandig om rondt de 4 hennen, bij een 1 haan te zetten. (Maar bij sommige actiever rassen kan 10 hennen op 1 haan goed gaan) Is het niet je doel om te gaan fokken. Dan is het maximale aantal kippen bij 1 haan een stukje minder belangrijk. In dat geval kun je makkelijk +100 kippen bij 1 haan goed gaan.

De best verhouding hennen en haan om mee te fokken.

De beste verhouding hennen en haan om mee te fokken verschilt heel erg per ras. Dat maakt het daarom lastig om deze vraag, in het algemeen te beantwoorden. Het is namelijk al mogelijk met één haan en één hen te fokken. Het voordeel is hiervan is dat de eieren van deze hen altijd bevrucht zullen zijn. Het nadeel is, dat deze hen snel kaal op de rug gaat worden. Vanwege die reden wordt er aangeraden om met 1 haan en 4 hennen te fokken. De haan zal in deze verhouding alleen wel meer voorkeur hebben, voor de hen met de meest rode kam en die met de breedste heupen. Maar de andere hennen komen ook aan de beurt en het werk wordt daarom beter verdeelt. Waardoor de hennen veel minder snel een kale rug zullen krijgen.

Hoeveel kippen per haan?

Vindt je fokken van kippen niet belangrijk. Dan zit er eigenlijk geen maximale aantal hennen verbonden aan 1 haan. Je kunt in dit geval makkelijk +100 kippen bij 1 haan zetten. (Wel kunnen tegen andere problemen aanlopen zoals ziektes of de pikorde). Vindt je fokken wel belangrijk, is zoals eerder genoemd 4 hennen bij 1 haan een prima verhouding. Maar bij sommige activere rassen kun je makkelijk 10 hennen bij 1 haan zetten. Dit zul je zelf even moeten aanvoelen en gewoon moeten proberen.

Een stuk tekst kan soms wat onduidelijk zijn, daarom staan alles nog een keer overzichtelijk. Samengevat in deze beslisboom hieronder.

Meerdere hanen in 1 hok

Plaats nooit meerdere dan 1 haan in 1 hok. Dit kan namelijk lijden tot hanen gevechten. Natuurlijk kan het in sommige gevallen goed gaan. Vooral wanneer de hanen al sinds dat ze klein zijn bijelkaar in 1 hok zitten. Maar in de meeste gevallen lijdt dit tot hanen gevechten.

Conclusie

Het aantal hennen bij 1 haan is eigelijk alleen belangrijk als je er mee wilt gaan fokken. Ga je er niet mee fokken maakt het maximale aantal hennen niet zoveel uit. Zet er wel altijd een paar hennen bij, zodat die ene hen niet overbelast raakt en dus geen kale rug krijgt.

Zet gerust het aantal hennen bij jou haan en ras in de comments. Dan zorg ik ervoor dat dit artikel wordt uitgebreidt met deze gegevens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn