Kippenleven logo

4 manieren om een kuikenhok te bouwen

Nu de broedeieren in de broedmachine zitten is het tijd om een kuikenhok te bouwen. Een kuikenhok wordt ook wel een opfokkooi genoemd. Dit is een hok waar de kuikentjes de eerste paar weken van hun bestaan in kunnen vertoeven. De makkelijkste manier om een kuikenhok te bouwen is van een kast, speciekuip of van een bench. Naast opfokkooien gaan we kijken naar de opfokhokken. Om alvast een beeld te krijgen van de mogelijk vervolgstappen.

Opfokkooi maken van een speciekuip voor kuikentjes

speciekuip

Een opfokkooi maken van een speciekuip is misschien wel de meeste makkelijk manier. Je vult de speciekuip met zaagsel, hangt een warmtelamp met een lijmklem erboven en klaar is kees. Er zijn alleen wel een paar dingen waar je op moet letten.

Warmtelamp plaatsen boven speciekuip
Je kan de warmtelamp het makkelijkste ophangen door de lijmklem op de speciekuip te zetten. Hierdoor creëer je een soort stang boven de speciekuip. De juiste hoogte vind je door de te experimenteren. Wanneer de kuikentjes het te warm hebben lopen ze weg bij de lamp. Als de kuikentjes het te koud hebben gaan de kuikentjes met zijn allen in het midden zitten. Het is wel van belang dat de warmtelamp niet valt. Door de warmte van de lamp kan dit brand veroorzaken vooral omdat hij mogelijk in het zaagsel valt. Daarnaast moet het voer en water niet onder de lamp staan. Het water kan te warm worden en de kuikentjes kunnen zich hier aan branden. Wanneer de randen van jouw speciekuip niet hoog genoeg zijn, kun je ook kiezen voor een warmteplaat. Deze kun je makkelijk installeren. Meer informatie over warmteplaten vind je in dit artikel.

Nadelen

Na 2 of 3 weken gaan de kuikentjes uit de speciekuip proberen te springen. Na deze periode zul je dus op zoek moeten naar een andere verblijf voor de kuikentjes. Daarnaast heeft een speciekuip een open ‘dak’. Hierdoor kunnen honden, katten of andere huisdieren makkelijk de aanval openen op de kuikentjes.

Opfokkooi maken van een bench voor kuikentjes

kuikenhok, bench, opfokkooi  Een opfokkooi maken van een bench is ook weer een heel makkelijk oplossing. Je hoeft alleen de randen van de bench wat aan te passen. Anders kunnen de kuikentjes uit de kooi ontsnappen. Het makkelijkste is om karton of hout om de randen van de bench te plaatsen, zo zitten de kuikentjes ook gelijk een beetje uit de wind. Bij een bench is het het gebruik van een warmteplaat wel aan te raden. Zo hoef je ook niet moeilijk te doen om met een statief de lamp om de juiste hoogte te krijgen.

Opfokkooi bouwen van oude kast

Het Youtube kanaal koekoek & co heeft twee oude kasten op de kop getikt. Van deze kasten hebben ze een creatief opfokkooi gebouwd. In de video hiernaast/ hierboven heeft koekoek & co stap voor stap uitgelegd hoe ze dit hebben gedaan. Éen van deze kuikenhoken heeft een warmtelamp en de andere heeft een warmteplaat.

Opfokhok maken van een pallet

Het Youtube kanaal four38AM heeft van een pallet en wat oude materialen een mooi kuikenhok gebouwd . Dit opfokhok kan een perfecte vervolgstap zijn van voor de hierboven genoemde opfokkooien. Voor het bouwen en andere tips raad ik aan om de video te gaan kijken.

Wij hopen dat u na het lezen van dit artikel genoeg inspiratie heeft, om zelf een opfokkooi of kuikenhok te bouwen. Heeft u zelf een creative idee en wil u die met ons delen. Neem dan contact met ons op en wij plaatsen uw idee tussen ons inspiratie lijstje.

Lees ook

warmteplaat met kuikentjes n n

Wat zijn de voordelen van een warmteplaat voor kuikentjes? 

  1 maart 2021 Kuikentjes  No Comments

Wanneer de kuiktjes uit het ei komen hebben ze warmtebron nodig. Een warmteplaat is een goede warmtebron en heeft verschillende voordelen.

kuikenhok

4 manieren om een kuikenhok te bouwen 

  14 maart 2021 Kuikentjes  No Comments

Er zijn verschillende creative manieren om een kuikenhok of opfokkooi te bouwen. Laat je inspireren en bekijk andermans ideeën.

 Hoeveel ruimte hebben kippen nodig 

  3 mei 2021 Kippen, Kuikentjes  No Comments

Kippen, krielkippen en kuikens hebben niet dezelfde ruimte nodig. Grote kippen hebben meer ruimte nodig dan krielkippen zowel bij op de vloer als op de stok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
LinkedIn